”Brukar du titta på vädret i TV ser du en naturvetare varje dag”

På vetenskapsfestivalen SciFest den 7 mars får du prova på att presentera vädret precis som en meteorolog.

På vetenskapsfestivalen SciFest den 7 mars får du prova på att presentera vädret precis som en meteorolog.

Hallå där! Christoffer Hallgren, institutionen för geovetenskaper, som tillsammans med Leonie Esters och Gabriele Messori håller i SciFest-workshopen "Väderprognoser: vetenskap eller gissningar?" den 5 – 7 mars på Fyrishov:


Hur kommer det sig att er workshop har det namn den har?

Christoffer Hallgren och Leonie Esters vid institutionen
för geovetenskaper.
Foto: Anneli Björkman

– Vi vill förklara att väderprognoser inte är gissningar utan vetenskap. Även när man tycker att prognosen inte stämmer, ”ni lovade solsken och det regnar” så ligger det mycket jobb bakom. Avvikelserna hänger ihop med att det är väldigt svårt att inkludera alla detaljer som krävs för en exakt prognos. Ofta söker också folk på sin lilla ort för en punktprognos vilket i princip är omöjligt att ta fram. För de här avancerade beräkningarna behöver vi superdatorer. Där kommer maskininlärning in mer och mer, bland annat för temperaturprognoser. På så sätt blir prognoserna mer träffsäkra och tar in även lokala faktorer av betydelse som närheten till ett vattendrag och som kanske de stora globala vädermodellerna har svårt att fånga in.  

Vad ska besökaren få göra i er workshop?

– Vår tanke är att visa upp hur man gör en väderprognos, allt från mätningar till att datormodellerna räknar ut prognoser som sen presenteras i väderrapporterna du ser på TV. Därför har vi köpt in en jätteskärm där alla besökare kan prova på att presentera vädret precis som en meteorolog.

Med tanke på det milda vintervädret och att delar av södra Sverige har gått direkt från höst till vår får ni kanske en del frågor på SciFest om vårt framtida klimat i Sverige.

– Ja, en del sådana frågor blir det nog som kopplar till klimatförändringar. SMHI:s definition av vinter är att dygnsmedeltemperaturen ska vara under nollan fem dagar i sträck. Den här definitionen har man varit konsekvent med i många år. Men i takt med klimatförändringarna kanske det vissa år inte blir någon officiell vinter i stora delar av Götaland och även upp över Svealand framöver.

Ni meteorologer deltar för första gången i SciFest – varför vill ni vara med?

– Vi vill visa varför det är viktigt att jobba med meteorologi och liknande områden. Den tredje uppgiften, att visa sin forskning för allmänheten, är en uppgift som ofta blir lite bortglömd. Men den är superviktig då den också bidrar till att sprida intresse för vetenskapligt arbete. Brukar du titta på vädret i TV ser du faktiskt en naturvetare varje dag! Vi hoppas att många unga är nyfikna på arbetet bakom kulisserna och kan tänka sig att bli meteorologer. Studenterna är så få så chansen att också bli TV-kändis är stor, haha! 

Anneli Björkman

Läs mer:


Workshopen ”Väderprognoser: vetenskap eller gissningar?” på SciFest:

Vi är vana att alltid ha en väderprognos bara ett klick bort, men det krävs mycket arbete för att göra en prognos. Vi kommer att förklara vetenskapen och modellerna bakom en prognos. Workshopen inkluderar en hands-on aktivitet för att illustrera varför inte alla väderprognoser stämmer samt för att låta eleverna presentera en prognos själv, precis som på TV!

Se filmen om forskarnas förberedelser inför SciFest

SciFest-programmet den 7 mars

 

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin