Beredd på katastrofer

Till skillnad från många andra kriser och katastrofer har coronapandemin ett utdraget förlopp och är en utmaning för uthålligheten.

Till skillnad från många andra kriser och katastrofer har coronapandemin ett utdraget förlopp och är en utmaning för uthålligheten.

Just nu befinner vi oss mitt i en pandemi och i en sådan krissituation reagerar vi alla olika. Men det finns typiska psykologiska reaktioner och för några av oss är behovet av stöd och hjälp extra stort. Filip Arnberg, forskare i katastrofpsykiatri, gästar avsnitt 49 av Forskarpodden.

Filip Arnberg är docent i klinisk psykologi och
programdirektör vid Kunskapscentrum för
katastrofpsykiatri i Uppsala.

Filip Arnberg är docent i klinisk psykologi och programdirektör vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala. Enligt honom är de flesta av oss ganska bra på att tackla kriser av olika slag.

– Vi har sett genom årtionden och århundraden att människor är väldigt motståndskraftiga och vi klarar vanligtvis mycket mer än vi tror i sådana här lägen. Vi är också ganska kreativa och många hittar fiffiga lösningar på problem som uppstår under sådana här krissituationer, säger han.

På ett sätt skiljer sig coronapandemin från andra kriser och katastrofer i Sverige, till exempel stora transportolyckor, terrordådet på Drottninggatan, tsunamikatastrofen och längre tillbaka Estonias förlisning.

– De har varit tämligen avgränsade i tid och det har handlat om att mobilisera resurser kraftfullt under en kortare period. Men coronapandemin har det här utdragna förloppet och vi får se hur utdraget det blir. Utmaningen för uthålligheten kanske är det viktigaste att titta på idag, säger Filip Arnberg.

Annica Hulth

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin