Samarbetsavtal med Hitachi ABB Power Grids signerat
Uppsala universitet och ABB har en lång tradition av samarbete bakom sig. I slutet av augusti hölls en ceremoni för att uppmärksamma signerandet av det fortsatta partnerskapet, nu med det nybildade bolaget Hitachi ABB Power Grids.
ABB och Uppsala universitet har haft olika former av samarbeten under lång tid. Särskilt sedan 1960-talet då universitetets teknik- och ingenjörsutbildningar gjorde kontakten än mer relevant.
Bolaget Hitachi ABB Power Grids bildades formellt i somras och arbetar med överföring och distribution av el. Kunderna finns inom energi, industri och infrastruktur. Globalt har företaget 36 000 anställda i 90 länder och i Sverige finns tillverkningsanläggningar i Ludvika, Västerås, Piteå, Figeholm och Landskrona.
Sverige. foto: Mikael Wallerstedt
– Jag tror att vi kan dra stor nytta av vårt samarbete med Uppsala universitet både i Sverige och internationellt, sade Jenny Larsson, vd för Hitachi ABB Power Grids i Sverige och alumn från Uppsala universitet.
Det strategiska partnerskap som nu signerats påminner om det samverkansavtal som universitetet tidigare haft med ABB och kan komma att handla om till exempel gemensamma forskningsprojekt, studiebesök, workshops och sommar- och examensjobb.
Signeringsdagens program innehöll också presentationer och diskussioner på ämnena artificiell intelligens, utmaningen att få fler kvinnliga studenter till utbildningar inom elektroteknik och ett konkret exempel på hur det kan fungera att vara forskare vid både ett universitet och ett företag.
Eftersom programmet ägde rum i universitetshuset passade Johan Tysk, vicerektor för området för teknik och naturvetenskap, på att berätta om ett beslut där universitetet inte riktigt lyckades förutspå teknikutvecklingen. När universitetshuset byggdes på 1880-talet avstod man nämligen först från att dra in el i byggnaden. Forskarna som tillfrågades om nymodigheterna avrådde och man satsade på gasbelysning.
– Vårt samarbete nu är bredare än tidigare. Nu handlar inte elektrifiering bara om belysning och värme utan om så mycket mer, avrundade Johan Tysk.
Linda Koffmar