Premiär för digitalt Utnarm

Öppningsceremonin för Utnarms eventveckor sändes live på Facebook den 26 oktober. Själva karriärmässan äger rum den 5 november.

Öppningsceremonin för Utnarms eventveckor sändes live på Facebook den 26 oktober. Själva karriärmässan äger rum den 5 november.

I år får Teknats studenter träffa potentiella arbetsgivare på nätet då karriärmässan Utnarm blir digital. Enligt projektledare Felix Kåhrström har en nätmässa många fördelar. – Genom att chattarna sparas är det otroligt lätt för studenter och arbetsgivare att hålla kontakten efteråt.


Den 5 november hålls Utnarm för 30:e gången men på grund av coronapandemin för första gången virtuellt. Trots omställningen har utställarna strömmat till. För närvarande är 71 företag, myndigheter och organisationer anmälda, de flesta svenska och tidigare deltagare. Utnarm är därmed den största digitala karriärmässan i Sverige i år.

Felix Kåhrström, projektledare för
Utnarm. Foto: Privat

Vi ställde om ganska snabbt i våras då jag insåg att det inte skulle gå att hålla en fysisk mässa, säger Felix Kåhrström. I utställarnas anmälningsformulär hade vi med båda alternativen – antingen att det skulle bli både digitalt och fysiskt eller enbart digitalt. De flesta som nu är anmälda registrerade sig redan i våras och har kvarstått.

Även om arrangörerna inledningsvis fick många frågor om hur mässan skulle gå till så har förberedelserna flutit på bra. Utställarna har förstått vilka fördelar en digital mässa kan ha för dem, enligt Felix Kåhrström.

– För det första så skapar alla studenter en profil liknande LinkedIn där de fyller i information om sig själv som utbildning, språkkunskaper, utbytesstudier och arbetslivserfarenheter. Där kan man också lista vilka områden och verksamheter man vill jobba inom och lägga till en beskrivning av sig själv.

Arbetsgivare ser studenternas profiler

När en student kontaktar en arbetsgivare på mässan kan denna se studentens profil och bilda sig en uppfattning om studenten. Konversationen får då en helt annan kvalitet, berättar Felix Kåhrström. Arbetsgivarna kan även gå in och filtrera på de studenter som är online.

– Om de till exempel vill ha studenter som ska gå ut 2022 eller 2023 och pluggar en viss linje så kan de filtrera ut de studenterna och skriva till dem. På så sätt kan företag nå studenter på ett annat sätt än man gjort tidigare.

Karriärmässan äger rum i det digitala verktyget Graduateland dit studenterna loggar in med hjälp av universitetets karriärplattform Careergate. Det är i Careergate som studenterna skapar sin profil för att kunna besöka mässan medan arbetsgivarna loggar in via Graduateland.  

På Careergate klickar besökaren på arbetsgivarnas ”utställarbås” för att få mer information. Här varvas arbetsgivarnas presentationer av sig själva med deras krav på arbetssökande i fråga om exempelvis utbildning och kompetenser. På mässdagen den 5 november går det även att ställa frågor i olika ämneschattar. Om arbetsgivaren vill kan den även välja att gå över till ett video- eller röstsamtal med studenten.

Chatten är personlig; det går inte att se någon annans frågor. Hur många andra som är inne i samma chatt ser inte besökaren heller. Man får vänta tills man får svar från arbetsgivarens kontaktpersoner, men under tiden kan man ju besöka andra företag och läsa på om dem, menar Felix Kåhrström.

– På en fysisk mässa står du bara och väntar på att personen ska bli ledig medan du här kan kolla runt på andra företagen samtidigt, som när du annars brukar chatta.

Utforska företagen innan mässan

Felix Kåhrström tipsar också om att förbereda sig ordentligt inför mässan genom att välja ut de företag man vill prata med. Man hinner inte prata med alla och alla kanske inte passar en.

– Det är ändå 71 arbetsgivare och jag tror inte man har samma energi som på en fysisk mässa att prata med så många som man gör där.

Tipset är att gå till Utnarms hemsida där det går att filtrera fram företag efter sökord som ”artificiell intelligens och maskininlärning”, ”hållbarhet”, typ av anställning och arbetsort. På Utnarms huvudmeny kan man också hitta aktuella jobberbjudanden vilket kan vara intressant för alumner som just nu är arbetslösa; de är välkomna att registrera sig och delta i mässan, påpekar Felix Kåhrström.

Det går också att besöka mässan utan att fylla i sin profil men man kommer förmodligen att få en mycket sämre upplevelse, menar Felix Kåhrström. Detta då man kan komma att nedprioriteras bland företagen - om de får in chattar från fem personer varav en har en helt blank profil så är denna inte lika intressant att prata med.

Är det något annat man ska tänka på när man för första gången deltar i en digital karriärmässa?

– Lägg mycket tid på din profil och hur du presenterar dig där. Förutom CV och foto kan du också lägga upp en video om dig själv. Genom din profil är det också lättare att behålla kontakten efteråt med de arbetsgivare du pratat med under mässan. Chattarna sparas i den egna profilen så du kan gå in och läsa konversationen i efterhand med namn och kontaktuppgifter på de du chattat med och be om kontakt via LinkedIn.

Det finns ingen maxgräns för antalet personer i vare sig båsen eller på mässan i stort. En digital mässa ter sig också på många sätt effektivare. Till de negativa aspekterna med en digital mässa hör förstås avsaknaden av det fysiska mötet. Felix Kåhrström tror även att fler besöker en fysisk mässa.

– Det är mer tillgängligt på något sätt. Om du är på universitetet och har sett tältet byggas upp under veckan och sen går dit tillsammans med kompisarna, då blir det mer av en happening där man också är kvar en längre tid, det tror jag kan vara en stor skillnad.

Reaktionerna från studenterna på ett digitalt Utnarm har varit blandade, men enligt Felix Kåhström förstår många varför de valt en sådan lösning.

– Jag tror att väldigt många ser att det är den enda rimliga i nuläget och att det här kommer att bli väldigt annorlunda, men kul och spännande! Jag hoppas att vi lyckas nå ut till så många studenter som möjligt för det är otroligt viktigt att alla får chansen att i alla fall veta om att mässan finns och att besöka den. Det ska också bli jättekul att utvärdera och se vad studenterna och företagen tyckte om att ha en digital mässa. Då får vi se om det är något vi ska fortsätta med i framtiden, och i så fall i vilket format.

Anneli Björkman

Utnarm


Utnarm är Uppsala teknolog- och naturvetarkårs karriärmässa och arrangeras 2020, med anledning av covid-19, virtuellt.

Före karriärmässan hålls två eventveckor med bland annat webbinarier som nås via Utnarms Facebook-sida. Den 26 oktober hölls en öppningsceremoni.

Den digitala karriärmässan Utnarm är öppen 5 november mellan kl.09.00 och 16.00 och nås via Careergate.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin