Lokalvårdar utan onödiga kemikalier 

 Serviceassistent Niklas Åhlin och enhetschef Gun Ekman visar upp diamantrondellen som sitter i skurmaskinen och gör det möjligt att städa golven utan rengöringsmedel.    

Serviceassistent Niklas Åhlin och enhetschef Gun Ekman visar upp diamantrondellen som sitter i skurmaskinen och gör det möjligt att städa golven utan rengöringsmedel.    

Miljöstationer framför papperskorgar och vatten i stället för rengöringsmedel. De senaste åren har Uppsala universitets lokalvårdsenhet jobbat hårt för att göra städningen mer miljövänlig. – Varför ska vi kasta bort pengar på att köpa kemikalier när vi kan få rent och fräscht med bara vatten, säger Gun Ekman, enhetschef vid byggnadsavdelningen.


Uppsala universitet är ett av några få lärosäten i Sverige som har Svanen-certifierad lokalvård. Hela 95 procent av de förbrukningsvaror som används vid städning är miljömärkta. 

– Vi har minskat vår användning av kemikalier till nästintill ingenting, säger Gun Ekman som är enhetschef vid byggnadsavdelningen, lokalvårdsenheten.

Tack vare skurmaskiner som gör rent med bara vatten har man lyckats minska användningen av rengöringsmedel. Maskinerna skurar med hjälp av så kallade diamantrondeller som både gör rent och polerar på samma gång. Det innebär mindre arbete för personalen samtidigt som golven lämnas rena utan kemikalierester. Gun Ekman framhåller att den vattenbaserade städningen inte bara är en vinst för miljön utan också för ekonomin.   

– Varför ska vi kasta bort pengar på att köpa kemikalier när vi kan få rent och fräscht med bara vatten.

Vid städning av toaletter där rengöringsmedel behövs ser man till att inte använda för mycket. Det är oftast minimala mängder som behövs – för att dosera rätt används pipett.

När rengöringsmedel används ser man till att dosera med pipett så det inte blir för mycket. Foto: Mikael Wallerstedt

Bort med papperskorgarna

För att göra lokalvården mer miljövänlig har man också minskat användandet av plastpåsar. Blåsenhus var först ut när man provade att ta bort alla papperskorgar och ersätta dem med miljöstationer – ett experiment som föll så väl ut att man nu satt upp liknande lösningar på nästan alla campus

Vissa hävdar att bristen på papperskorgar leder till att anställda samlar massa skräp vid sina skrivbord och sedan bara dumpar allt i brännbart. Vad tänker du om det?
– Det är tråkigt. Så mycket skräp blir det inte om man sitter på ett kontor. Man kan ju ta med sig soporna och sortera när man går och tar kaffe eller äter lunch. 

Gun Ekman anser dock att både personal och studenter sköter sig ganska bra. Hon och lokalvårdarna upplever också att mängden sopor har minskat drastiskt sedan papperskorgarna ersattes av miljöstationer.

–  När vi tog bort soptunnorna i lärosalarna på Blåsenhus så märkte vi att det inte längre stod massa kaffekoppar på golvet. Studenterna tog dem med sig i stället för att lämna kvar.

Papperspåsar ska ersätta plast

Uppsala kommun har infört direktiv om att matavfall måste läggas i papperspåsar från och med oktober 2022. Även om detta krav kommer minska användandet av plast är det inte helt lätt att genomföra. Gun Ekman berättar att de papperspåsar som finns inte riktigt passar i de miljöstationer man satt upp. Dessutom är de lite svårare att hantera.

–  Plastpåsar är enkla att knyta ihop men papperspåsar måste vikas vilket innebär att man får jobba med händerna på ett annat sätt. 

Inte heller städvagnarna är anpassade för papperspåsarna vilket innebär att man kommer behöva transportera matavfallspåsarna i säckar av plast. 

– Det finns en risk att vi kommer få ögonen på oss. Men vi kommer ju bara använda plastsäckarna för att transportera matavfallet till soprummet.

 

Sandra Gunnarsson

 Miljövänlig lokalvård


Sedan 2017 är Uppsala universitets lokalvård Svanen-märkt. Det innebär bland annat att de kemtekniska produkterna som används är miljöanpassade och att personalen har rätt utbildning. 

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin