Med sikte på ökad kvalitet i hälso- och sjukvården

Max Schoenberg ryggar inte för utmaningar och vill bidra med att förbättra vården med sin affärsidé. Foto: Sara Gredemark

Max Schoenberg satsade allt för att ta sig in på magisterprogrammet i entreprenörskap vid Uppsala universitet. Och det blev i Uppsala han hittade inspirationen och stödet för att våga satsa på sin idé. Nu bygger han ett team för att förverkliga visionen om en lösning för kvalitetsuppföljning i hälso- och sjukvården.

Max Schoenberg växte upp i München men spenderade varje sommar hos sina morföräldrar i Uppsala. För honom är staden synonym med entreprenörskap. Hans morfar var serieföretagare inom tv, audio och video under hela sitt liv. Uppsala är också platsen dit Max Schoenberg sökte sig för att plugga entreprenörskap och där han nu inlett sin egen entreprenörsresa med projektet Lucius.

– Att studera entreprenörskap vid institutionen för företagsekonomi var det jag ville göra. Jag hade ingen plan B. Jag jobbade med mitt ansökningsbrev i två månader för jag ville att det skulle bli perfekt, berättar han.

Förbättrad kvalitet i vården

Och det gick vägen. När Max Schoenberg kom till Uppsala gjorde han det dessutom med en idé i bakfickan, en idé om att minska antalet vårdrelaterade komplikationer. För idén stod han och hans bror Markus, som är läkare i München. Brodern såg på nära håll de enorma kostnader som sådana komplikationer, exempelvis infektioner, dålig sårläkning och inre blödningar, medför. Problemet är att det idag inte finns något objektivt sätt att mäta och följa upp kvalitet i vården. Och kan man inte mäta så kan man inte heller förbättra den.

– Vår idé handlar om att mäta kvaliteten objektivt med hjälp av maskininlärning och baserat på data från patientjournaler som matas in automatiskt. Med maskininlärning kan vi jämföra förväntad kvalitet med den faktiska kvaliteten och förse läkarna med automatiska varningar, förklarar Max Schoenberg.

När han bestämde sig för att gå vidare med idén hände något som katalyserade deras gemensamma startup-projekt. Av en slump kom han i kontakt med universitetets enhet för innovationsstöd, UU Innovation, samt företagsinkubatorn UIC.

Innovationsstödet i Uppsala - en dold skatt

– Det finns så mycket stöd att få men det är svårt att förstå det. Det var också svårt att förutse vilken stor inverkan det skulle ha på mitt startup-projekt, säger Max Schoenberg.

– Att prata med rådgivarna och coacherna på UU Innovation och UIC har gett mig självförtroende att börja positionera mig själv på innovationsområdet inom hälso- och sjukvården. De stunder man tvivlar på sig själv, och det händer, så bär de upp dig och peppar dig att fortsätta.

Han tycker att innovationsstödet skulle behöva vara mer närvarande bland studenter eftersom det finns mycket innovationskraft att hämta där.

– Som student har du ett guldläge för att börja utveckla din idé. Tiden finns, du omger dig med kreativa människor och du behöver inte tjäna pengar. Det är en trygg miljö att börja i. Dessutom går det att dra nytta av det i nya kontakter – folk tar sig gärna tid för studenter, menar han.

Bygger team

Max Schoenberg arbetar heltid med projektet Lucius sedan i januari 2022. Hans bror är en del av teamet och sommaren 2022 anslöt sig en ingenjör inom maskininlärning till teamet, Sakis Karampalis, som jobbar i projektet parallellt med sina studier på Uppsala universitet. Fler rekryteringar är på gång och målet är att bygga ett diversifierat team.

– Vi kämpar för att hitta utvecklare som är kvinnor. Det är viktigt att vi får in fler perspektiv i vårt arbete, inte minst med tanke på att majoriteten av våra framtida användare, läkarna, är just kvinnor, säger Max Schoenberg.

Idag finns en prototyp av mjukvaran som team Lucius utvecklar och som testas i samarbete med forskande läkare vid universitetssjukhus. Nästa steg är att utveckla en mer interaktiv version som ska förse användarna med automatiska notiser om hur vårdkvaliteten löpande utvecklas.

– Det faktum att systemet automatiskt talar om för läkarna vad som händer ger dem möjlighet att vända en negativ utveckling i tid och lära sig av sina framgångar, vilket är hela poängen, säger han. 

Utmaningen sporrar

Visionerna är stora och Max Schoenberg sticker inte under stol med att det finns mycket kvar att göra innan de har en fullfjädrad IT-tjänst för kvalitetsuppföljning att erbjuda vårdgivare.

– Jag hoppas att vi kan få fler partnerskap med universitetskliniker, i både Sverige och Tyskland, eftersom det ger oss chans till insikter och förståelse för hur läkarna vill ha det exakt. Vi kommer inte att lägga en enda rad kod någonstans om vi inte vet att det svarar mot ett behov, säger Max Schoenberg.

– Det är ett utmanande projekt på många sätt men för mig har det aldrig bara handlat om entreprenörskap, då hade jag satsat på en enklare affärsidé. Om jag kan bidra till en bättre sjukvård så skulle det vara fantastiskt.

Sara Gredemark

Fakta: Max Schoenberg

Ålder: 28

Bor: I Uppsala och München.

Bakgrund: Kandidatexamen i teknik och management från Münchens tekniska universitet, TUM, konsult på Deloitte, praktikplatser på ett par uppstartsföretag, masterexamen i entreprenörskap från Uppsala universitet.

Gör nu: Driver startupprojektet Lucius som vill förse vården med ett system för objektiv och automatisk kvalitetsuppföljning i syfte att minska vårdrelaterade komplikationer.

Det bästa med att utveckla en egen idé: Friheten och farten.

Tre tips till den som vill utveckla en affärsidé:

  • Du behöver inte starta företag för att börja jobba med din affärsidé eller väcka intresse hos potentiella kunder, samarbetspartners eller teammedlemmar.
  • Prata med potentiella kunder så snart som möjligt och fokusera på deras behov och utmaningar.
  • Ta hjälp! Det finns mycket stöd att få i allt från affärsutveckling och finansiering till att hitta resurser till ditt team.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin