Experimentlust blev startskottet för nytt virustest
En entusiastisk forskare, ett försök i labbet som egentligen skulle gått fel, och ett dedikerat innovationsstöd. Där har ni receptet på hur ett nytt snabbtest för att diagnostisera luftvägssjukdomar kan komma att se dagens ljus.
Det var mitt under brinnande pandemi när Liza Löf, som då var föräldraledig, fick frågan om hon var intresserad av att sätta upp en detektionsmetod för SARS-CoV-2, viruset som ger Covid-19. Liza Löf arbetar som forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi och SciLifeLab - i ett labb som under ledning av professorerna Masood Kamali-Moghaddam och Ulf Landegren med stor framgång fokuserar på att utveckla och använda molekylära tekniker.
Oväntat spännande resultat
– En månad efter att Masood ringde var jag tillbaka i labbet och började experimentera. Jag baserade mina försök på hänglåsmetoden, padlock prober, som utvecklades här av Ulf Landegren och Mats Nilsson redan 1994. Jag tycker det är kul att förutsättningslöst testa nya saker i labbet och en dag gjorde jag en tankevurpa och trodde att det skulle bli pannkaka av alltihop. Men i stället stod jag och höll i mitt provrör och fick en ”readout”, berättar Liza Löf.
Hon hade helt enkelt lyckats blanda till en reaktion i sitt provrör som gjorde att när det virus man vill detektera finns i röret så faller det ut som en boll, lätt att se med blotta ögat.
– Jag sprang in till Masood och visade röret och sa att detta måste vi göra något med!
Några hundra experiment senare hade hon utvecklat en metod som kan användas inom snabbdiagnostik.
Ny typ av snabbdiagnostik
Under hela studietiden hade Liza Löf som mål att jobba inom industrin och efter forskarutbildning hos Kamali-Moghaddam och Landegren gjorde hon det i några år. Men när hon fick möjlighet att komma tillbaka till forskargruppen tog hon den.
–Jag kunde bara inte missa chansen att få bedriva forskning här där det finns mycket kunskap och spännande projekt, säger hon.
Den nya metoden som Liza Löf fick idén till den där dagen i labbet håller hon nu på att utveckla till en typ av snabbdiagnostik som fokuserar på respiratoriska sjukdomar. Tanken är att utveckla ett test där man kan mäta flera olika virus i ett och samma, för att snabbt kunna sätta in rätt behandling.
– Min första tanke var att utveckla ett test som kunde användas i tredje världen, för att detektera till exempel hepatit, men jag har förstått att det är lättare att starta något i västvärlden och sedan hitta vägar för att etablera sig i utvecklingsländer, berättar hon.
Liza Löfs drivkraft som forskare har alltid varit att hjälpa människor.
– Tänk att bara kunna rädda en enda människa, då har man gjort något fantastiskt!
En helt ny erfarenhet
genetik och patologi och vd för nystartade företaget
Readily Diagnostics. Foto: Mikael Wallerstedt.
Som forskare har Liza Löf jobbat länge nu, men att ta forskningsresultaten vidare utanför akademin är något helt nytt.
– Det är kul att göra något annorlunda, och detta är en resa jag inte gjort tidigare. Då är det skönt att ha det kompetenta innovationsstödet som finns i Uppsala. Jag har fått hjälp av UIC, Almi och UU Innovation. Den mentor jag hade under tiden jag gick UU Innovations mentorsprogram är fortfarande min rådgivare och sitter i min advisory board, berättar hon.
Nu har Liza Löf startat ett företag för att kommersialisera sitt snabbtest och hon ser fram emot att axla rollen som vd.
– Jag kommer dock vara kvar på tjugo procent på universitetet. Det finns så mycket forskning som jag tycker är intressant och inte vill släppa. Men att starta ett bolag är lite som att bygga ett hus, som jag faktiskt gjort parallellt med den här resan, man skapar något från ingenting, och det är väldigt spännande!
Frida Henningson Johnson