Uppsalamatematiker får Wallenbergpris
Cecilia Holmgren, professor i sannolikhetsteori och kombinatorik vid Matematiska institutionen på Uppsala universitet, belönas med ett av årets Wallenbergpris för sitt arbete inom slumpträd.
"Jag hoppas kunna inspirera studenter, speciellt kvinnor, att studera matematik och även att attrahera fler yngre forskare till min forskargrupp".
Wallenbergpriset i matematik delas ut av Svenska Matematikersamfundet med finansiering från stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. Det ges sedan 1983 till speciellt löftesrika yngre svenska matematiker och är den mest prestigeladdade utmärkelse som en yngre svensk matematiker kan få i Sverige.
I år delas det mellan Cecilia Holmgren vid Uppsala universitet och Malin Palö Forsström vid Chalmers. Enligt priskommittén får Cecilia Holmgren priset för sina ”viktiga och mångsidiga bidrag till teorin för slumpträd."
Grattis till Wallenbergpriset 2024, Cecilia! Vad betyder det här priset för dig?
– Tack! Det är mycket roligt att få en bekräftelse på att min forskning är betydelsefull även för andra än mig själv.
Vad handlar ditt forskningsområde slumpträd om?
– Något förenklat så kan man tänka sig att många strukturer från verkligheten bäst modelleras med hjälp av slumpen, till exempel hur en smitta kan spridas i samhället, hur servrar på internet är kopplade till varandra eller hur snabbt det går att söka i en databas. Slumpträd och grafer tillåter oss att modellera sådana problem, och används även inom modern AI-forskning.
Modeller för många olika forskningsproblem
Cecilia Holmgren har i synnerhet blivit känd för sitt arbete inom split-träd, en samling av modeller som innefattar många viktiga klasser av slumpträd och som ofta kan ses som grafiska modeller för datoralgoritmer.
– Speciellt för min forskning är att den ger generella resultat som går att använda på många olika modeller samtidigt vilket gör att mina resultat har möjlighet att bidra till många olika forskningsproblem.
Ett område som särskilt intresserar henne är perkolationsteori, där väldigt små förändringar i en parameter kan leda till stora konsekvenser för modellen. Hon liknar det vid fysik, där vatten beter sig väldigt olika beroende på om temperaturen är strax över eller strax under noll. Eller att en liten skillnad i vaccinationsgrad kan avgöra om en sjukdom sprids i samhället eller dör ut.
Vad skulle du vilja arbeta med framöver?
– Forskningen som ledde till priset har öppnat upp en rad nya frågor som jag hoppas kunna utforska vidare i framtiden. Där har AI också vuxit fram som ett mycket hett område med klara kopplingar till mitt område. Min forskningsfilosofi om att hitta generella resultat för många olika problem samtidigt är något jag vill fortsätta med även i framtiden, säger Cecilia Holmgren.
Anneli Björkman
Wallenbergpriset
Wallenbergpriset åtföljs av en prissumma på 300 000 kronor som kommer att delas lika mellan de två pristagarna. Priset delas ut vid Svenska matematikersamfundets höstmöte som hålls i Umeå fredagen den 22 november.