Satsning på forskningsinstitut för att möta samhällets utmaningar

Porträtt.

Rektor Anders Hagfeldt berättar om Uppsala universitets nya satsning Uppsala universitets framtidsinstitut. Det är en satsning med sex olika inriktningar som med universitetets bredd och djup ska ta sig an komplexa samhällsutmaningar. Foto: Marcus Holmqvist.

För närvarande pågår arbetet intensivt med att få igång en ny universitetsgemensam satsning på forskningsinstitut. I ett första skede ska sex inriktningar startas som på olika sätt tar sig an komplexa samhällsutmaningar. Den första delen om målkonflikter startade i september 2024.

Rektor Anders Hagfeldt vill att Uppsala universitet ska ta en ledande roll på vägen mot ett mer hållbart samhälle. I syfte att uppnå detta har rektor beslutat att satsa på forskningsinstitut inom vissa utvalda områden. Satsningen går under namnet Uppsala universitets framtidsinstitut (UUniFI).

– UUniFI är en satsning där på nya och spännande sätt drar nytta av hela universitetets bredd och djup och tar oss an komplexa samhällsutmaningar på lite originellt sätt, säger Anders Hagfeldt, rektor för Uppsala universitet.

Vad är din vision med UUniFI?

– Jag brukar tänka i tre delar. Det första är att vi skapar en gemensam spelplan där universitetet verkligen kan gå samman och skapa något spännande tillsammans över gränser multi- och tvärvetenskapligt, säger Anders Hagfeldt och fortsätter:

– Den andra delen hänger på att vi ska våga vara djärva, tänka originalitet. Helst hitta saker ingen annan gör och göra det spännande på det sättet. Då tror jag, för det tredje, att om vi lyckas med det, då har vi fått en oerhört attraktiv plats på Uppsala universitet med spetsforskning och nya spännande sätt att jobba på. Beyond excellence brukar jag tänka, säger Anders Hagfeldt.

I ett första steg kommer UUniFI bestå av sex delar inom områdena:

  • hållbar utveckling med fokus på målkonflikter och synergier
  • migration
  • precisionshälsa
  • grön energiomställning
  • AI och digitalisering
  • tvär- och mångvetenskap.

– Jag hoppas UUniFI ska leda till att vi bidrar på ett sätt som gör att vi verkligen tar oss an samhällsutmaningarna och att vi på Uppsala universitet ses som en global spelare för att ta sig an forskning kring utmaningarna, säger Anders Hagfeldt, rektor för Uppsala universitet.

Uppsala universitets framtidsinstitut planeras att invigas under 2025.

Institut om målkonflikter har startats

I september 2024 startades Uppsala Institute for Sustainable Transformations för studier av målkonflikter i hållbar samhällsomställning. Det är den första delen inom UUniFI som startats. För de övriga fem planerade delarna pågår förberedelsearbete inför att kunna sätta igång verksamheten.

I korthet skulle man kunna beskriva Uppsala Institute for Sustainable Transformations som en plattform för tvär-, mång- och transdisciplinär forskning och samverkan med fokus på målkonflikter kopplade till hållbar utveckling.

Mats Målqvist, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, är utsedd till föreståndare och har börjat arbetet med att få igång verksamheten. Läs mer om Uppsala Institute for Sustainable Transformations via länk i faktarutan.

Uppsala Institute for Sustainable Transformations planeras att invigas under hösten 2024.

Rektor utsåg i september 2024 Anders Malmberg, professor i geografi vid Uppsala universitet, att under hösten 2024 leda arbetet med att bygga upp UUniFI och de olika delarna som ingår i satsningen.

Porträtt.

Anders Malmberg, professor i geografi. Foto: Mikael Wallerstedt.

– UUniFI är ett uttryck för en vision och ambition om att skapa fler världsledande forskningsmiljöer knutna till viktiga samhällsutmaningar genom ökat samarbete över ämnes- och organisationsgränser. Min roll är att - för rektors räkning - samordna arbetet med att skapa praktiska förutsättningar för att UUniFI ska kunna komma igång. Förutom den stora frågan om i vilken organisatorisk form satsningen ska ha är det en massa konkreta ställningstaganden som behöver göras. säger Anders Malmberg.

Migration, precisionshälsa och energiomställning

Områdesnämnderna för respektive vetenskapsområde har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur delarna för migration, precisionshälsa och grön energiomställning kan utvecklas inom ramen för UUniFI. Områdesnämnderna ska dels lämna förslag på forskningsinriktning för respektive del utifrån ett mång- och tvärvetenskapligt angreppsätt dels handlingsplan för att utveckla forskningsinriktningen och hur verksamheten gynnar nya arbetssätt och nya samarbeten.

Förslagen från områdesnämnderna ska lämnas till rektor senast den 31 januari 2025.

AI och digitalisering

Det finns sedan tidigare ett förslag på möjliga inriktningar inom AI och digitalisering och arbetet med att utveckla den delen fortsätter under hösten 2024.

Tvär- och mångvetenskap

För den sjätte delen inom tvär- och mångvetenskap har arbetet inte kommit riktigt lika långt. Där pågår för närvarande diskussioner om den befintliga centrumbildningen Centre for Integrated Research on Culture and Society (Circus) kan knytas till UUniFI.

– Circus startade som ett centrum inom Humsam-området, men har idag också ett universitetsövergripande uppdrag när det gäller att stimulera och stödja tvär- och mångvetenskapliga initiativ (se länk till artikel om Cirkus breddade uppdrag i faktarutan nedan, reds. anm). Det finns en tanke om att i någon form knyta Circus viktiga och värdefulla verksamhet till UUniFI, men diskussionen om på vilket sätt det kan ske har inte mer än börjat, säger Anders Malmberg.

Anders Berndt

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin