Virus som dödar cancer
FORSKARPODDEN. Specialdesignade virus kan bli ett vapen mot cancer. Förutom att infektera och döda cancerceller aktiverar de också kroppens immunförsvar så att det börjar angripa tumörcellerna. Ett ombyggt förkylningsvirus har nu visat lovande resultat på melanom och bukspottkörtelcancer, berättar Angelica Loskog i Forskarpodden.
Lyssna på avsnittet: Virus som dödar cancer
– Framför allt kan man säga att patienterna får stabiliserad sjukdom över lång tid, säger Angelica Loskog, adjungerad professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi.
Prognosen för den som drabbas av bukspottkörtelcancer är oftast mycket dålig och sjukdomen är svår att bota med traditionella behandlingar. Tillgängliga immunterapier där patientens eget immunförsvar aktiveras för att bekämpa cancer fungerar som regel inte heller så väl för just den här cancertypen.
– Vi förstår lite vad det beror på och det är där vi har hittat en lucka in. De här tumörerna har sällan fått igång immunförsvaret från början. När man får cancer kan immunförsvaret vanligtvis känna att någonting är fel, för det är egentligen vanliga celler som har spårat ut. När celler beter sig konstigt och börjar knuffa på varandra inne i vävnaden blir det lite inflammatoriskt och då kommer immunförsvaret dit och försöker göra någonting åt det. Men vid just cancer i bukspottkörteln så verkar inte det hända, den är ganska tyst immunologiskt, säger Angelica Loskog.
I grunden ett vanligt förkylningsvirus
Viruset hon och hennes forskarkollegor utvecklat är i grunden ett vanligt förkylningsvirus. Det kan bara föröka sig i cancerceller. När viruset injiceras rätt in i tumören skapas en inflammation som får igång kroppens immunförsvar. I de kliniska studier som gjorts på patienterna har inga allvarliga biverkningar noterats. Främst har det rapporterats om feber och allmän sjukdomskänsla som går över efter några timmar eller någon dag.
– Vi hör läkarna berätta att patienter går ut och klipper gräsmattan plötsligt efter att inte ha haft den orken tidigare. Så att kunna stabilisera sjukdom även om du inte botar alla ger det ju ett stort värde för patienterna, säger Angelica Loskog.
Forskarpodden
I Forskarpodden hör du samtal om aktuell, spännande och angelägen forskning. Vi möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Hur blev de forskare? Vad handlar forskningen om? Och hur bidrar forskningen till att lösa samhällsproblem?