Hon sätter motorikens betydelse i fokus
Kine Johansen är fysioterapeuten som forskar och driver aktiebolag för att ge fler barn chansen att övervinna motoriska svårigheter. Hon brinner för barns motoriska utveckling och ser entreprenörskap som ett verktyg för att öka kunskapen hos dem som kan göra skillnad, både vårdgivare och föräldrar.
Kine Johansen tycker att vi pratar alldeles för lite om hur viktig motoriken är för barn tidigt i livet.
– Varje ny motorisk färdighet som barnet lär sig innebär att det får ett verktyg för att utforska världen. Så motorik är så mycket mer än att röra sig. Det är barnets redskap för lek, upptäckt och lärande. Och det fortsätter egentligen genom hela livet. Det är bara det att de första åren är så otroligt viktiga eftersom barnet då utvecklas enormt och vi kan påverka så mycket.
Kine Johansen är fysioterapeut och forskare och arbetar idag som lärare på fysioterapiprogrammet vid Uppsala universitet, samtidigt som hon driver sitt företag Movement Inspires med inriktning på barns motoriska utveckling. Grunden till företaget ligger 20 år tillbaka i tiden. Det var då hon började arbeta på Akademiska barnsjukhuset och kom i kontakt med fysioterapeuten och forskaren Kristina Persson som utvecklat metoden SOMP-I.
Namnet står för Structured Observation of Motor Performance in Infants och är en evidensbaserad metod för att bedöma spädbarns motoriska förmåga. Den bedömningsmetoden är kärnan i Kine Johansens företag, och innan dess i Barnens rörelsebyrå som var en verksamhet hon drev tillsammans med Kristina Persson.
Drivs av tidig upptäckt och behandling
– Allt sedan jag lärde känna Kristina har jag brunnit för tidig upptäckt och behandling av barn med motoriska svårigheter. Min forskning handlar bland annat om hur man undersöker spädbarns motoriska förmåga, hur en bristande motorisk förmåga påverkar individen samt hur vi genom fysioterapi kan påverka barnets utveckling, berättar Kine Johansen.
Hon ser sitt företag som ett verktyg för att sprida kunskap och färdigheter kopplade till vikten av motoriken för det lilla barnet. Den primära målgruppen hittills har varit andra fysioterapeuter.
– Vi har kurser i bedömningsmetoden SOMP-I för att bidra till att tidigt upptäcka barn med motoriska svårigheter, men vi har också en behandlingskurs eftersom vi vet att det är viktigt med tidiga interventioner, säger Kine Johansen.
En annan profession som är intressant är barnhälsovårdspersonal. I sitt avhandlingsarbete testade Kine Johansen om SOMP-I även kunde användas av sjuksköterskor på BVC.
– Bedömningsmetoden har utvecklats för fysioterapeuter men den är inte professionsspecifik. Även personal på barnavårdscentraler vill och behöver ha kunskap om hur de lättare kan upptäcka barn med motoriska svårigheter och hur de kan stödja föräldrarna, säger Kine Johansen.
Få ihop forskning och nytta
Hon menar att det inte räcker med att publicera forskningsresultat för att nå ut med ny kunskap och få till en förändring. Andra plattformar måste till och det handlar om att hitta de som fungerar för det syfte man har.
– Vår metod sprider sig inte av sig självt inom vården, och forskningsresultat måste paketeras för att bli användbara. Antingen gör man det, eller låter bli och i bästa fall håller tummarna för att det ändå löser sig. Jag har valt det förstnämnda, säger Kine Johansen.
Det betyder inte att det är en enkelt i praktiken. För Kine Johansen som tycker mycket om att både forska, undervisa och arbeta kliniskt är det svårt att välja bort något. Och att utforma och sälja tjänsterna i företaget tar tid och kräver lönsamhet.
– Skalbarhet är något jag funderar mycket på nu, liksom kompletterande målgrupper. Det rimmar väl med min dröm att kunna nå ut med min kunskap till fler, och kunna skapa och vara kreativ i det.
Sara Gredemark