Våld i hederns namn

Kvinnor som lever i en hederskontext får ofta sina liv begränsade för att inte skada familjens anseende. Foto: Getty Images
Minst 200 000 unga i Sverige uppskattas leva i en så kallad hederskontext idag. Hur väl fungerar samhällets insatser för att fånga upp och hjälpa de här personerna. Och vad mer behöver göras? Det ska nu undersökas inom ramen för ett nytt forskningsprojekt. Siv-Britt Björktomta berättar mer i Forskarpodden
Lyssna på avsnittet: Våld i hederns namn
Siv-Britt Björktomta, forskare vid institutionen för socialt arbete, har arbetat med frågor som handlar om hedersvåld och -förtryck sedan 2002, samma år som det kanske mest uppmärksammade hedersmordet i Sverige skedde – det på Fadime Şahindal. Fadime mördades av sin egen pappa för att hon ansågs ha vanärat familjen genom att ha en svensk pojkvän.

Siv-Britt Björktomta. Foto: Annica Hulth
I sin roll som forskare har Siv-Britt Björktomta intervjuat tjejer som precis som Fadime utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck.
– Om man ska dra några mer generella övergripande slutsatser så är det att det finns en ambivalens, speciellt hos de unga. De vill ha kvar sina kontakter med familjerna och sina föräldrar men de vill också ha möjlighet att kunna välja sina vänner och sina pojkvänner, flickvänner och så vidare, säger Siv-Britt Björktomta.
Just nu arbetar hon med en studie på uppdrag av regeringen. Där undersöker hon livssituationen för unga med funktionsnedsättningar som lever i en hedersrelaterad kontext. Frågorna har bland annat handlat om vilken hjälp de fått av samhället.
I en annat forskningsprojekt, som fått namnet What Works?, ska Siv-Britt Björktomta tillsammans med kollegor från andra forskningsområden studera hur barn och unga som riskerar att fara illa kan fångas upp. Hennes del handlar om att ta reda på vilka metoder som fungerar för att hjälpa unga som riskerar att utsättas för hedersvåld och -förtryck.
Åsa Malmberg
Forskarpodden
I Forskarpodden hör du samtal om aktuell, spännande och angelägen forskning. Vi möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Hur blev de forskare? Vad handlar forskningen om? Och hur bidrar forskningen till att lösa samhällsproblem?