Han studerar religionsundervisning i sekulära Frankrike

Henrik Edgren är docent i historia och utbildningssociologi och ska undersöka hur man undervisar om kristendom på franska gymnasieskolor. Foto: Annica Hulth
Hur går undervisningen i kristendom till på franska gymnasieskolor? Det ska Henrik Edgren utforska på plats under fyra månader i Angers. Han är docent i historia och utbildningssociologi. Utbytet sker inom ramen för ett långvarigt samarbete med l'Université Catholique de l'Ouest i Angers.
Vad ska du forska om i Frankrike?
– Jag ska undersöka hur man undervisar om kristendom på franska gymnasieskolor. I Frankrike har man ett begrepp som heter 'laïcité', som innebär att religionen inte ska ha någon plats i det offentliga livet. Men samtidigt är ju kristendomen en central del av det franska kulturarvet och samhället. Jag vill ta reda på hur lärarna hanterar den här balansen i praktiken.
– I Sverige ska också alla religioner i princip ha samma plats i undervisningen, men i praktiken får kristendomen lite större betydelse. Det framgår också i läroplanen att den ska ha det. Det blir en intressant jämförelse med den franska modellen.
Hur ska du genomföra din forskning?
– Jag kommer att använda flera olika metoder. Dels ska jag observera undervisningen direkt i klassrummen, dels ska jag intervjua franska lärare om hur de tänker kring dessa frågor. Jag ska också analysera franska läromedel och ta del av fransk forskning.
Vilken betydelse har det att vara på plats i Frankrike?
– Det är avgörande för projektet. Förutom klassrumsobservationer och lärarintervjuer kommer jag att delta i den franska forskningsmiljön, gå på seminarier och ta del av verksamheten på universitetet. Det ger en helt annan förståelse för kontexten.
Vilka särskilda utmaningar möter du?
– Språket är förstås centralt. Allt kommer att ske på franska – seminarierna, intervjuerna, litteraturen. Det hade varit mycket begränsat om jag bara kunde kommunicera på engelska. Franska forskare publicerar ofta på franska och har sina egna nätverk, så språkkunskaper är avgörande för att kunna ta del av forskningsmiljön fullt ut.
Hur kommer resultaten att användas?
– Studien kommer att ge ny kunskap om hur olika länder hanterar religion i skolundervisningen. Det är särskilt intressant att jämföra Sverige, som har en relativt öppen hållning till religion i det offentliga rummet, med Frankrike som har en strikt sekulär tradition. Detta kan bidra till en bättre förståelse för hur vi kan hantera religiösa och kulturella frågor i skolans värld.
Annica Hulth
Stipendium från AFSR
Forskningsvistelsen är en del av ett ömsesidigt utbyte, som finansieras genom ett stipendium från AFSR, den fransk-svenska föreningen för forskning. I mars kommer den franske forskaren Eric Mutabazi till Uppsala universitet för att studera värdegrundsfrågor i svenska skolor. Utbytet bygger på ett tioårigt samarbete mellan lärosätena som gradvis utvecklats från lärarutbyten till forskningssamverkan.