Svalbards smältande isar

Två vinterklädda personer reser ett tält på ett isfält.

Expeditionerna till Svalbard görs som regel mars. Lufttemperaturen ute på isfältet ligger då i snitt på runt -15 grader. Foto: Veijo Pohjola

I ett drygt kvartssekel har Veijo Pohjola studerat Svalbards isar. Han har själv märkt hur de smälter bort i en allt snabbare takt på grund av klimatförändringarna. Det har inte bara förändrat landskapet utan även förutsättningarna för att ge sig ut på forskningsexpeditioner. Det berättar Veijo Pohjola i Forskarpodden

Lyssna på avsnittet: Svalbards smältande isar

– Det blev allt svårare att ta sig längs fjordisarna som är den snabba vägen. Då kunde man från Longyearbyen vara uppe på isfältet på tre timmar om isförhållandena var bra och om man vågade gasa på. Men med tiden så blev det här svårare och svårare så vi letade alternativa vägar. Den alternativa vägen var ungefär fyra gånger längre, säger Veijo Pohjola, professor i naturgeografi vid Institutionen för geovetenskaper.

Veijo Pohjola sitter framför en mikrofon och har hörlurar på sig i en poddcast-studio.

Veijo Pohjola, professor i naturgeografi vid Institutionen för geovetenskaper. Foto: Sandra Gunnarsson

Han har gjort mätningar på Svalbard sedan 1997 och har kunnat följa hur ögruppen och havet runt den blivit allt varmare på grund av klimatförändringarna.

– Vi bukar kalla det för ”bulls eye of Arctic warming”. På svenska skulle man kunna säga att det är som en kanariefågel som berättar lite om vad som händer i området. Vi har sett en väldigt stor uppvärmning av just Svalbard och Barents hav-området, säger Veijo Pohjola.

Numera måste expeditionerna ta sig landvägen, över berg och annan tuff terräng, för att komma ut till isfältet Lomonosovfonna. Där slår de läger och gör sina undersökningar. Från Lomonosovfonna rinner flera glaciärer, däribland Nordenskiöldbreen, ner till fjordarna.

– Den har vi observerat under väldigt lång tid. Vi har satt upp mätstationer som mäter hur mycket den smälter, hur mycket snö som fångas under vintrarna och hur snabbt den flyter ner i terrängen. Vi har även satt upp väderstationer som visar en uppvärmning de senaste 20 åren som är väldigt mycket högre än det globala medelvärdet, säger Veijo Pohjola.

Åsa Malmberg

Forskarpodden

I Forskarpodden hör du samtal om aktuell, spännande och angelägen forskning. Vi möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Hur blev de forskare? Vad handlar forskningen om? Och hur bidrar forskningen till att lösa samhällsproblem?

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin