"Ett uppdrag som känns viktigt i den tid vi lever i"

Porträtt.

Jenny Andersson, professor i idé- och lärdomshistoria, har valts in som arbetande ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien. Foto: Mikael Wallerstedt.

Jenny Andersson, professor i idéhistoria, har valts in som ny arbetande ledamot i Kungl. Vitterhetsakademien.

Hur känns det att bli invald i Kungl. Vitterhetsakademien?

– Det är naturligtvis en stor ära, för att det är ett gott betyg till min synlighet inom vetenskapssamhället och till den forskning jag gjort både själv och tillsammans med kollegor under många år. Det är också ett uppdrag som känns viktigt i den tid vi lever i, då jag tror att det vetenskapliga akademierna har en viktig uppgift för att försvara vetenskapen och ett vetenskapligt betraktelsesätt, samt stärka vårt självförtroende och vår samhällsroll.

Jenny Anderssons forskar framför allt om socialdemokratins idéutveckling, föreställningar om postindustrialism, välfärdskapitalism och nyliberalism. Hon har i sin forskning visat på betydelsen av stora idékomplex för den materiella samhällsutvecklingen.

Kongl. Swenska Witterhets Academien instiftades av drottning Lovisa Ulrika den 20 mars 1753. Numera heter akademin Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien och brukar skrivas Kungl. Vitterhetsakademien.

H.M. Konungen är Kungl. Vitterhetsakademiens beskyddare, H.M. Drottningen och H.K.H. Kronprinsessan är första hedersledamöter.

Kungl. Vitterhetsakademien har som sitt främsta syfte att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskap samt kulturmiljövård.

Vad innebär det för dig att bli ledamot?

– Jag vet inte riktigt! Man är arbetande ledamot så det innebär att delta i Vitterhetsakademiens arbete med stipendier och anslag, inte minst till yngre forskare, liksom med de kulturhistoriska fastigheter som Vitterhetskademien förvaltar. Den viktigaste delen av uppdraget är att delta i ett lärt samtal inom akademien. 

Akademiens ledamöter tillhör de humanistiska, religionsvetenskapliga, rättsvetenskapliga och samhällsvetenskapliga disciplinerna. Att bli invald i Akademien är ett erkännande för framstående och betydelsefulla insatser inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning samt inom kulturmiljövård.

Vad kommer du att kunna tillföra i akademiens arbete?

– Jag kommer att tillföra en förnyelse av ämnet idéhistoria, i ett tvärvetenskapligt perspektiv där idéhistoria samspelar med de andra historiska vetenskaperna liksom med samhällsvetenskapliga perspektiv på ekonomi, politik och makt. Jag är intresserad av de samtida ideologiernas historia och hur man vetenskapligt kan studera fenomen som nyliberalism, populism och antidemokratiska föreställningar. Jag tror att uppdraget kommer att passa bra in på min kommande forskning om framtidsvisioners roll i samtidens politiska landskap och framtidsbegreppets förändring i en apokalyptisk tid. 

Jenny Andersson har sin installationsföreläsning för att bli upptagen i Kungl. Vitterhetsakademien den 7 januari 2025.

Anders Berndt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin