Framtidsinstitut studerar sociala aspekter av hållbar teknik

Forskningen handlar om sociala effekter av teknikdriven samhällsförändring, till exempel IoT-lösningar inom vård och omsorg. Foto: Getty Images
När vi inför smarta tekniska lösningar, till exempel inom energisektorn eller vården, finns en stor risk för målkonflikter. Det är ett av de teman som nu är under utveckling vid UUniCORN, det första av Uppsala universitets nya framtidsinstitut.

Klas Palm, forskare vid institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt
UUniCORN (Uppsala University Conflicting Objectives Research Nexus) är det första institutet i forskningssatsningen Uppsala University Future Institutes – UuniFI. Institutet ska invigas i mars, men redan nu är verksamheten igång.
Medel har nyligen delats ut från institutet för att stimulera utvecklingen av tvärvetenskapliga samarbeten som fokuserar på olika målkonflikter. Ett av dessa handlar om sociala effekter av teknikdriven samhällsförändring.
– Vi ska utveckla forskning om de målkonflikter som kan uppstå när vi försöker införa smarta tekniska lösningar inom olika sektorer, säger Klas Palm, forskare vid institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik vid Uppsala universitet.
Ställa om energisystem
Ett exempel är när man försöker ställa om till ett energisystem som är mindre beroende av fossila energikällor. Då är det ofta befolkningen på landsbygden som betalar det högsta priset.
Det kan uppstå konflikter där man gör miljömässiga vinster men förlorar i social hållbarhet, då tekniken för förnybar energi kan fördelas olika mellan olika socioekonomiska grupper. Detta kan i sin tur leda till en känsla av utanförskap, segregation och på sikt även till allvarliga konflikter, något som studeras av forskare i projektet Sustainable or segregated.
IoT inom vård och omsorg
Ett annat exempel är IoT-lösningar (Internet of Things), som studeras i projektet IoT Implementation. Sådana lösningar är en viktig resurs när vård och omsorg i allt högre grad måste ske nära individen och i hemmet och bättre bidra till social hållbarhet. Men det behövs också mycket mer kunskap om risker för negativa effekter på social hållbarhet, exempelvis genom att företag kan samla och sälja enorma datamängder om oss som individer.
– Vårt projekt syftar till att identifiera risker och möjligheter med implementering av IoT-lösningar. Det skapar förutsättningar för bättre användning av IoT-baserad teknik, säger Morteza Ghobakhloo, forskare vid institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik.
Med bidraget från UUniCORN ska forskarna studera denna typ av målkonflikter i pågående implementeringsprojekt av IoT-lösningar. De ska också sammanställa sina erfarenheter och bidra till att minimera målkonflikter i teknisk utveckling inom regioner i Sverige.
Tre olika perspektiv
Gemensamt för forskarna i dessa projekt är alltså att de studerar sociala konsekvenser av teknik med fokus på hållbarhet. De studerar forskningsfrågorna ur tre olika perspektiv:
- Framtidsvisioner. Mycket av samhällsutvecklingen drivs av teknikdrömmar, till exempel när vi gick från att åka häst och vagn till att köra bil. Då är det viktigt att ta hänsyn till målkonflikter inom samhällsförändringar kopplade till teknikdriven hållbarhetsutveckling.
- Implementering av ny teknik. Till exempel införandet av IoT-lösningar inom vård och omsorg, där det gäller att vara medveten om målkonflikter i relation till integritet, jämlikhet och materialanvändning.
- Avveckling. När man avvecklar teknik får det ofta stora samhällskonsekvenser. Vilka problem uppstår till exempel när vi fasar ut kol, olja och diesel?
Forskare från olika områden
Forskningsprogrammet är interdisciplinärt, för det behövs forskning från många olika ämnesområden för att få djupare kunskap.
– Vi ska jobba med hållbarhetsaspekterna i befintliga projekt, men också starta nya projekt för vilka vi ska söka forskningsmedel, säger Klas Palm.
– Hela initiativet är interdisciplinärt och vi vill ha med forskare från alla vetenskapsområden. Allt ifrån forskning inom filosofi till forskning om kemibaserad ny solcellsteknik som innehåller bly. Tänk om det kommer att läcka ut i fattiga områden?
Annica Hulth
UUniCORN
- UUniCORN - Institutet för forskning om målkonflikter i hållbar samhällsomställning – syftar till att främja tvärdisciplinär forskning kring målkonflikter inom hållbar utveckling.
- Det är en en del av Uppsala University Future Institutes (UUniFI).
- Den 4 mars 2025 kommer UUniCORN att officiellt invigas av rektor Anders Hagfeldt.