Konstitutionens roll i ett splittrat USA

Demokrater och republikaner har väldigt olika förtroende för statliga institutioner, universitet och inte minst media. Foto: Getty Images
FORSKARPODDEN. I dagens USA växer klyftan mellan republikaner och demokrater. Vad finns det som kan hålla befolkningen samman? Den amerikanska konstitutionen spelar en viktig roll, men väcker också debatt, berättar Adam Hjorthén, universitetslektor i nordamerikastudier.

Adam Hjorthén, docent i historia och universitetslektor i nordamerikastudier. Foto: Tobias Sterner
Lyssna på avsnittet: Vad kan ena ett splittrat USA?
– Demokrater och republikaner har väldigt olika förtroende för och tilltro till statliga institutioner, till universitet och inte minst till media. Demokrater och republikaner konsumerar idag väldigt olika media, säger Adam Hjorthén.
Dessa medier är många gånger väldigt politiserade och ideologiska.
– Det här bidrar till att amerikaner i dag i någon mån lever i olika verkligheter med olika uppfattningar om vad som är fakta, till exempel när det gäller klimatförändringar, jämställdhetsfrågor och rasrelationer.
Symbol för medborgerlig nationalism
Adam Hjorthén är docent i historia och universitetslektor vid Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS). I sin forskning har han sett hur polariseringen tar sig uttryck bland svensk-amerikaner i USA. Han forskar också om den amerikanska konstitutionen från 1787 som har varit en sammanhållande faktor sedan dess.
Konstitutionen är ett väldigt intressant dokument, med både juridisk och politisk betydelse. Det har också blivit en symbol för amerikansk medborgerlig nationalism.
– Den grundar sig i föreställningen om att USA är en politisk idé i grund och botten. Alla som ställer upp på grundläggande värderingar som frihet, rättvisa inför lagen, demokrati och jämlikhet kan bli amerikaner oavsett vilken kulturell bakgrund de har, vilket språk de talar och vilken religion de har.
Trump utmanar konstitutionen
I dagens USA väcker konstitutionen alltmer debatt och etnonationalismen har vuxit sig starkare. Trump försöker utmana vissa vedertagna tolkningar av konstitutionen och utöka presidentens makt i förhållande till kongressen.
– Hur väl konstitutionen fungerar i termer av maktfördelning, det är någonting som vi redan under de här första veckorna av Trumps presidentskap ser utmanas. Och det kommer att fortsätta att utmanas fram till mellanårsvalet om två år, säger Adam Hjorthén.
Annica Hulth
Forskarpodden
I Forskarpodden hör du samtal om aktuell, spännande och angelägen forskning. Vi möter forskare vid Uppsala universitet och pratar om vad de gör på jobbet. Hur blev de forskare? Vad handlar forskningen om? Och hur bidrar forskningen till att lösa samhällsproblem?