Innovativ bioteknikstudent siktar på vetenskapstävling

Oskar Brännholm står framför Uppsala slott

Oskar Brännholm är en blivande civilingenjör i bioteknik med stort intresse för vetenskap och dess tillämpningar.

Oskar Brännholm tävlar gärna i vetenskap. Samtidigt som han går första året på civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet har han djupdykt i en tillämpning som handlar om att lagra data i DNA. Nu hoppas han få möjlighet att utveckla idén vidare i den internationella tävlingen iGEM.

Oskar Brännholm studerar sin andra termin på civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik. Att det blev just det programmet var ingen tillfällighet.

– Jag tycker att liv är det vackraste som finns i universum och något som jag tycker är oerhört intressant. Biotekniken rymmer dessutom enorm potential där vi bara har börjat skrapa på ytan, så det känns som ett lovande fält som jag gärna vill jobba med, säger Oskar Brännholm.

Och han har rivstartat genom att plocka fram en idé han haft sedan gymnasieexamen 2023. Den handlar om en ny syntesmetod för DNA och RNA för tillämpning i bland annat DNA-datalagring. Genom att använda DNA som lagringsmedium, istället för kisel, skulle man få extremt hållbara lagringslösningar där enorma mängder data kan rymmas i minimal volym.

Tekniksökning gav god koll på läget

Under hösten ägnade han mycket tid åt efterforskningar och landade i en lovande slutsats.

– Jag kom fram till att det är högst sannolikt att man hade kunnat skapa ett sådant system och skrev en översiktsartikel. För att få ytterligare utlopp för idén funderade jag på att skriva för någon tidskrift som accepterar verk av studenter på kandidat- och masternivå. När jag pratade men en lärare om det blev jag rekommenderad att ta kontakt med UU Innovation, och de tog mig på mycket mer allvar än jag trodde att de skulle göra, berättar Oskar Brännholm.

Illustration av dna-sträng

Oskar Brännholm satsar på att utveckla sin idé om en ny DNA-syntesmetod och ser fram emot den internationella iGEM-tävlingen. Foto: Shutterstock

Med UU Innovations hjälp fick han en heltäckande bild av hur teknikutvecklingen ser ut inom de tekniska områden som hans metod berör, vilket handlar om både biologi, fysik, teknik och datavetenskap. En sådan tekniksökning ger djupgående information genom omfattande sökningar i patentinformation.

– Det var mycket bra information som jag fick, och en del var nytt för mig som jag inte hade lyckats hitta på egen hand. Allt som allt gav det mig större förtroende i att det koncept jag kommit på är nytt och skulle kunna vara möjligt att ta fram, även om det inte med säkerhet går att säga att det inte finns, säger Oskar Brännholm.

Satsar på vetenskapstävling

Potentialen i konceptet och ivern att få utveckla det vidare är anledningen till att Oskar Brännholm lagt fram det som ett projektförslag för iGEM. Det är en stor internationell tävling inom syntetisk biologi där studenter i lag använder molekylärbiologi, bioinformatik och genetisk ingenjörskonst för att ta fram nya lösningar på globala samhällsutmaningar.

– Jag ser fram emot det jättemycket. Det är ju inte säkert att vi kommer fortskrida just med min idé, men det kommer vara väldigt kul oavsett. En stor del av att vara med är umgänget med studenter från andra universitet.

Oskar Brännholm vet vad han talar om. På gymnasiet deltog han i vetenskapsolympiader i både biologi och fysik.

– Det var väldigt givande att träffa en massa andra vetenskapsintresserade människor och dessutom fick jag en stark grund inför universitetsstudierna eftersom jag redan gått igenom en del av materialet som vi jobbar med nu.

Akademi och industri

Fastän det första året på civilingenjörsprogrammet ännu inte är avklarat har Oskar Brännholm en ganska klar bild av yrkeskarriären. Att doktorera är självskrivet och han vill gärna pröva att arbeta inom både akademin och industrin i framtiden.

– Redan när jag gick i sjätte klass visste jag att jag skulle bli forskare men jag vill också jobba i industrin ett tag och möjligtvis starta eget företag. Jag gillar tanken på att göra både och, för det är ju bra med samspel. Poängen är ju ändå att ens arbete ska ha någon form av utlopp, att det bidrar till samhället på något sätt, säger Oskar Brännholm.

Sara Gredemark

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin