Många sökande till internationella kandidat- och mastersprogram

I år har fler än tidigare sökt till Uppsala universitets internationella kandidat- och mastersprogram. Foto: Mikael Wallerstedt.
Fler än någonsin tidigare har sökt till Uppsala universitets internationella kandidat- och mastersprogram. Det gäller både betalande och avgiftsbefriade studenter.
Totalt 12 073 avgiftsstudenter har sökt och betalat anmälningsavgiften till Uppsala universitets internationella mastersprogram. Det är en ökning med knappt 32 procent från föregående år.
När det gäller avgiftsbefriade studenter har 4 810 studenter sökt de internationella mastersprogrammen, en ökning med 12 procent från föregående år.
Även de internationella kandidatprogrammen fortsätter att öka i popularitet med totalt 1 315 sökande (varav 811 betalande) jämfört med föregående års 1 241 (varav 646 betalande).

Diagrammet visar antal sökande efter sista inbetalningsdag sedan 2019. Blå staplar är betalande och orange staplar är avgiftsbefriade.
Behöver analyseras
– Det är en överraskande stor ökning av tredjelandsstudenter som sökt mastersprogrammen och det är för tidigt att dra några slutsatser om vad det beror på. Det måste analyseras noggrant, kommenterar Joachim Ekström, enhetschef på Enheten för studentrekrytering.
Nästa viktiga datum är den 27 mars, då ansökningsresultaten för mastersprogrammen offentliggörs. För kandidatprogrammen är resultatet tillgängligt den 3 april.
Är också en utmaning
Det stora antalet sökande innebär förstås också en utmaning. Arbetet med att rekrytera studenter, ge information och stöd under ansökningsprocessen samt handlägga ansökningarna är en omfattande process där flera av universitetets avdelningar och institutioner samarbetar. En stor utmaning ligger nu på samarbetet mellan Universitets- och högskolerådet och lärosätena som tillsammans ansvarar för att bedöma den grundläggande behörigheten menar Fredrik Pettersson, antagningssamordnare vid Studentavdelningen.
– Det innebär fler kompletteringar, fler dokument som måste skannas och indexeras, samt ett större antal handlingar som ska tolkas och hanteras av Universitets- och högskolerådet. Den största påfrestningen ligger dock på kärnverksamheten, särskilt hos programsamordnarna, där bedömningen av den särskilda behörigheten och meritvärderingen utgör en betydande del av arbetet, säger Fredrik Pettersson.
Sara Högbom