Avknoppningsbolag i rampljuset på Uppsalas företagargala

porträtt av Liza Löf

Readily Diagnostics, med forskaren och grundaren Liza Löf i spetsen, är ett av de avknoppningsbolag från Uppsala universitet som är finalister i Företagargalan Uppsala 2025. Foto: Mikael Wallerstedt

Sex avknoppningsbolag från Uppsala universitet är finalister på Företagargalan i Uppsala 2025. Tillsammans fyller de två av galans sex kategorier; Årets innovation och Årets framtidsspaning. Den 10 april uppmärksammas de på Uppsala slott tillsammans med övriga finalister, och vinnare i respektive kategori presenteras.

Företagargalan är ett event för att hylla, fira och glädjas med Uppsalas framgångsrika företagare. Baserat på nomineringar har tre företag valts ut i var och en av galans sex olika kategorier. Den 10 april presenteras samtliga årets finalister och en vinnare koras i respektive kategori.

Sex avknoppningsföretag från Uppsala universitet är finalister i år, och tillsammans fyller de finalplatserna i tävlingskategorierna Årets innovation respektive Årets framtidsspaning.

Malin Graffner Nordberg, chef för UU Innovation och ordförande i jurygruppen för kategorin Årets innovation kommenterar:

– Det är fantastiskt att se hur innovationskraften vid Uppsala universitet är så välrepresenterad på Uppsalas företagargala. Forskarna på vårt universitet visar gång på gång att de kan omvandla sina idéer till lösningar som inte bara gynnar Uppsala, utan hela världen. Deras insatser är värda all uppmärksamhet.

Årets innovation

Gradientech: Specialiserar sig på ultrasnabb och precis diagnostik av antibiotikaresistens, vilket kan förbättra behandlingen av blodinfektioner och minska spridningen av resistenta bakterier.

Rarity Bioscience: Tillhandahåller en teknikplattform för avancerad mutationsanalys av blodprover som kan användas på befintlig laboratorieutrustning, vilket möjliggör framsteg inom medicinsk forskning och behandling av cancerpatienter.

Altris: Pionjär inom säker och hållbar teknik för natriumjonbatterier som har sina rötter i forskning vid Ångströmlaboratoriet. Batteritekniken lämpar sig särskilt väl för storskalig energilagring, lågvoltsapplikationer och den maritima marknaden.

Årets framtidsspaning

Mind Intelligence Lab: Erbjuder AI-baserade verktyg för textanalys för att identifiera hotfull digital kommunikation och förutse oönskade beteenden.

Stardots: Utvecklar en digital hälsoplattform för att mäta och optimera behandling av neurologiska sjukdomar, med initialt fokus på Parkinsons sjukdom.

Readily Diagnostics: Tar fram diagnostiska tester för infektionssjukdomar. Tekniken möjliggör snabb upptäckt av flera olika virus och bakterier utan avancerad utrustning, vilket underlättar tidig och rätt behandling av patienter.

Liza Löf är forskare vid Uppsala universitet och vd för företaget Readily Diagnostics som hon var med och startade 2022.

– Vi är oerhört glada och hedrade att vi är i finalen i Årets framtidsspaning. Att bli uppmärksammade på detta sätt ger oss massor med energi att fortsätta med vårt arbete att utveckla och producera tester som detekterar virus och bakterier som orsakar infektionssjukdomar, säger Liza Löf.

Sara Gredemark

Företagargalan i Uppsala

Företagargalan arrangeras av Företagarna i Uppsala i samarbete med Grant Thornton, UNT, Upplands Bilforum, Uppsala kommun och Vju.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin