Co-Creation Lab sammanför forskare och samhällsaktörer

När labbet hade sin första workshop den 26 mars deltog runt 50 personer från olika samhällssektorer. Foto: Erica Magnusson
Hur ska vi ta oss an framtidens utmaningar och de stora omställningar som krävs på vägen mot ett mer hållbart samhälle? Det är uppdraget för institutet UUniCORN. Ambitionen är att sammanföra forskare, samhällsaktörer och andra intressenter och ett sätt att göra det är genom institutets Co-Creation Lab.
Co-Creation Lab är inriktat på att hantera komplexa hållbarhetsutmaningar som överskrider discipliner, sektorer och samhälleliga gränser. Utmaningarna kännetecknas av att de har motstridiga mål, är sammankopplade och har oförutsägbara resultat.
Arbetet leds av Eva Friman, forskare vid Centrum för Hälsa och hållbarhet. Hon har varit med sedan labbet startade.
– Idén om ett co-creation lab har vuxit fram genom många år av transdisciplinär forskning vid Centrum för hälsa och hållbarhet (tidigare Swedesd) och på senare tid inom forskningsprogrammet Mistra Environmental Communication. Ur denna forskning utvecklade vi ett ramverk för att möjliggöra samskapande av kunskap och praktiker med forskare och aktörer i och utanför akademin, som ett sätt att bidra till hållbar samhällsomställning, säger Eva Friman.
Workshop med 50 deltagare
När labbet hade sin första workshop den 26 mars deltog runt 50 personer från olika samhällssektorer. Målet med workshopen var att gemensamt skapa en vision av hur verksamheten i Co-Creation Lab och forskningen inom UUniCORNs utvecklats, samt vilken effekt och påverkan det fått på samhället om fem år.

En av deltagarna var Maria Pettersson, innovationsledare vid Uppsala kommun. Foto: Erica Magnusson
En av deltagarna var Maria Pettersson från Uppsala kommun, innovationsledare som arbetar med utvecklings- och innovationsfrågor centralt i kommunen. Hon vill vara en del av Co-Creation Lab för att få ny input i sitt arbete och för att skapa nya kontakter. Maria Petterson säger att UUniCORN och Co-creation Lab fyller en viktig funktion när det gäller att möta de komplexa problemen vi står inför i omställningen till ett hållbart samhälle.
– Genom att lyssna på andra och själv dela med mig av min kompetens från kommunen så skapas nya tankar och möjligheter. Workshopen var mycket givande och lärorik och jag träffade en mängd nya människor med kompetenser som känns intressanta och relevanta för mitt jobb, säger Maria Pettersson.
Vikten av kommunikation
Under workshopen samtalade deltagarna i gruppvis och i Maria Petterssons grupp handlade diskussionen bland annat om kommunikation.
– En av alla insikter som workshopen resulterade i var vikten att vi bryter ner kommunikation kring de här frågorna, så att den blir relevant och begriplig för olika målgrupper. Vi pratade mycket om målkonflikter och hur det hämmar hållbarhetsarbetet, berättar Maria Petterson.
Grupperna fick också i uppgift att konkret beskriva nästa steg i processen i att verka för en hållbar omställning.
– Mitt nästa steg som jag kommer att göra redan imorgon är att börja samtala med personer via Linkedin. Jag kommer dela min medverkan med kollegor och har även en fråga med mig från en av deltagarna till en kollega.
Öppen och inkluderande miljö
En annan deltagare var Jason Crawford, lektor vid företagsekonomiska institutionen på Uppsala universitet. Han är forskare inom redovisning med fokus på relationen mellan styrning, hållbarhet, risk och AI.
– Jag är mycket intresserad av UUniCORNs och Co-Creation Labs arbete kring hållbarhet. Det här är ett fantastiskt initiativ för att bygga och dela kunskap i en öppen och inkluderande miljö. Syftet med labbet, det vill säga att skapa ett gränsöverskridande community, är mycket bra. Vi måste ha utbyte mellan akademiker och praktiker för att kunna lösa de samhällsviktiga problem och utmaningar vi står inför, säger Jason Crawford.
Erica Magnusson