Internationellt möte om kärnvapennedrustning

Lisa Hultman med Fyrisån i bakgrunden

"AMC har ett viktigt uppdrag att bidra till samhället med kunskap om kärnvapennedrustningsfrågor", säger Lisa Hultman, ny föreståndare för Alva Myrdal-Centrum. Foto: Mikael Wallerstedt

Hur kan vi verka för nedrustning i dagens oroliga värld? Det är temat för en konferens vid Alva Myrdal-centrum i Uppsala den 12–13 juni. Huvudtalaren Izumi Nakamitsu, som länge arbetat med nedrustning inom FN, talar med utgångspunkt i att det i år är 80 år sedan Hiroshima och Nagasaki bombades.

Vi ställde några frågor till Lisa Hultman, ny föreståndare vid Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning (AMC), som arrangerar konferensen ”AMC Cross-Disciplinary Conference 2025”.

AMC är ju tvärvetenskapligt och jobbar med kärnvapennedrustning, icke-spridning och rustningskontroll från många olika perspektiv. Vilka frågor kommer ni ta upp på konferensen?

– Vi försöker inkludera så många olika aspekter som möjligt. På det tekniska området har vi till exempel sessioner som handlar om nukleär arkeologi och teknisk verifikation. Från ett mer samhällsvetenskapligt perspektiv har vi sessioner om hur nedrustning kan förhandlas fram, status för nedrustningsavtal och kärnvapenarsenaler, rättvisefrågor och genusperspektiv. För första gången har vi även sessioner helt fokuserade på att reglera kärnvapen i rymden och på AI:s påverkan på kärnvapen och nedrustning.

Ämnet är ju väldigt aktuellt. Vilka riktar ni er till?

– Det är en akademisk konferens där den senaste forskningen inom kärnvapennedrustning, icke-spridning och rustningskontroll presenteras och diskuteras. Deltagarna är därför främst akademiker från hela världen, men vi riktar oss också till beslutsfattare, tjänstemän på relevanta myndigheter, civilsamhällesorganisationer, studenter och den intresserade allmänheten. Konferensen är multivetenskaplig, så vi välkomnar kärnfysiker likväl som fredsforskare och allt däremellan.

Huvudtalare är Izumi Nakamitsu som har en högt uppsatt roll inom FN, som representant för nedrustningsfrågor. Vad ska hon prata om?

– Hon kommer att tala utifrån konferensens tema ”Paths to Disarmament in Times of Nuclear Threat”, särskilt med utgångspunkt i att det i år är 80 år sedan Hiroshima och Nagasaki bombades. Det ska bli spännande att höra vilka idéer hon har kring möjliga vägar till nedrustning idag.

Den första juni tillträder du som ny föreståndare vid Alva Myrdal-centrum. Är det något särskilt du vill verka för?

– Främst vill jag fortsätta att stödja den otroligt spännande forskningsmiljö som AMC har byggt upp under de senaste åren. Det handlar om att ge arbetsgrupperna rätt förutsättningar för att forska inom sina respektive områden, men även att skapa utrymme för ett fruktbart tvärvetenskapligt samtal mellan grupperna.

– Jag vill också hjälpa till att göra denna forskning och kunskap mer synlig. AMC har ett viktigt uppdrag att bidra till samhället med kunskap om kärnvapennedrustningsfrågor samt att bistå beslutsfattare med policystöd.

Vilken roll har ni på Alva Myrdalcentrum, nu när debatten kring kärnvapen är så polariserad?

– När AMC bildades var kärnvapen inte en särskilt stor fråga på den politiska agendan. Sedan dess har det hänt mycket i världen och kärnvapen står återigen i fokus. Men kärnvapennedrustning och rustningskontroll är komplicerade frågor – både politiskt och tekniskt. Här har AMC en central roll att spela för att demokratisera debatten genom att bidra med kunskapsunderlag. Där kan även vår utbildning bidra till att skapa en bredare kompetens kring dessa frågor.

Annica Hulth

Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning

Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning (AMC) är ett nationellt kunskapscentrum som erbjuder forskning, utbildning och policystöd i frågor om nedrustning, icke-spridning och rustningskontroll.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin