Petra Einarsson årets alumn

Årets alumn är Petra Einarsson, VD för Sandvik Materials Technology.

Årets alumn är Petra Einarsson, VD för Sandvik Materials Technology.

Utmärkelsen Årets alumn 2013 vid Uppsala universitet tilldelas Petra Einarsson, VD för Sandvik Materials Technology. Hon får utmärkelsen för att ha visat ett stort engagemang för frågor kring mångfald och ett inkluderande ledarskap och hon är en god förebild för dagens och framtidens studenter.


2013 års alumn tillkännagavs under ett evenemang i universitetshuset den 2 oktober. Årets alumn, Petra Einarsson, har en ekonomexamen från Uppsala universitet från 1990. Tidigare i år utsågs hon till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna av tidningen Veckans Affärer. Hon den första kvinnan i Sandviks koncernledning som leder ett affärsområde och är även medlem i Industriarbetsgivarnas styrelse. Petra Einarsson kunde tyvärr inte närvara under kvällen för att ta emot utmärkelsen.

I sin motivering skriver kommittén:
”Petra Einarsson har utmärkt sig i sin karriär på Sandvik och är en god ambassadör för Uppsala universitet. Hon startade som trainee och har sedan dess haft många olika roller inom ekonomi, bland annat som business controller och ekonomidirektör. Petra Einarsson har visat ett stort engagemang för frågor omkring mångfald och ett inkluderande ledarskap och hon är en god förebild för dagens och framtidens studenter.”

Petra Einarsson uppmanar studenter som vill satsa på en karriär i näringslivet att inte planera alltför detaljerat.

- Satsa på det du brinner för och gör det du tycker är roligt! Planera inte för mycket utan låt ditt engagemang styra din karriärsbana. Jag vill även uppmana unga personer till att våga, att våga ta de chanser och utmaningar som dyker upp även om det kan kännas läskigt ibland. Man klarar alltid mycket mer än vad man tror! säger Petra Einarsson

Alla med anknytning till Uppsala universitet kan lämna förslag på vem som ska bli årets alumn. Nomineringarna behandlas av en kommitté bestående av prorektor, kommunikationsdirektören, alumnkoordinatorn, en representant för Uppsala universitets alumnföreningsnätverk, en representant för studentkårerna samt en representant från Kuratorskonventet. Beslut om vem som ska tilldelas utmärkelsen fattas av rektor efter förslag av beredningsgruppen.

Linda Koffmar

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevFÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin