Fotbollens matematik i ny bok

21-9

Bildtext

Fotboll och matematik, vad har de gemensamt? En hel del, visar det sig. I en ny bok, "Mer än en sport", förenar matematikprofessorn David Sumpter de två till ytan olika konsterna på ett häpnadsväckande sätt. Den 26 maj berättar han för intresserade om sin bok.


Boken har precis kommit ut i Storbritannien där den har fått stor uppmärksamhet och inom kort är det dags för "Mer än en sport" (Eng titel: Soccermatics) att släppas också i Sverige.

- Fotboll handlar om skottstatistik, ligatabeller, skottvinkel, strategisk laguppställning – spelet är fullt av siffror, mönster och former. En guldgruva för en matematiker, säger David Sumpter.

I boken använder han matematik för att sätta ljus på fotbollens inre dynamik. Han diskuterar bland annat geometrin i Barcelonas mittfält, likheten mellan en myrkoloni och holländsk fotboll, hur mycket försvaret kan lära av lejon eller hur mycket som är tur och skicklighet av en målserie.

I samband med den svenska lanseringen arrangerar Uppsala universitet ett boksläpp på Museum Gustavianum.

Tid och plats: 26 maj, kl. 18.30. Museum Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala
OBS! Begränsat med plats. Anmälan krävs via denna länk.

Om författaren:
David Sumpter är professor i tillämpad matematik och verksam vid Uppsala universitet. Han forskar i kollektivt beteende och har bland annat använt matematiska modeller för att förklara hur fiskar kommunicerar när de rör sig i stim.

Tidigare forskningsstudier av David Sumpter har bland annat handlat om matematik relaterat till fiskstim, applåder, blickar, demokrati, fattigdom och myror (länkarna leder till mer information om respektive studie).

Anneli Waara

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevFÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin