Prova på forskning på vetenskapsfestivalen SciFest

Samtliga robotar från Uppsala Social Robotics Lab kommer att vara på SciFest – Jona och NAO-roboten Love är två av dem.

Samtliga robotar från Uppsala Social Robotics Lab kommer att vara på SciFest – Jona och NAO-roboten Love är två av dem.

Vill du prova på att göra en utgrävning och få hjälp av arkeologer och naturvetare att analysera dina fynd? Eller kanske göra en egen jordbävning för att därefter besöka ett virtuellt konstmuseum? Allt detta är möjligt på åttonde upplagan av Uppsala universitets vetenskapsfestival SciFest nu till helgen. 7-8 mars för skolor och lördag 9 mars öppnas dörrarna för allmänheten.


 Den geologiska sandlådan är ett verktyg som
förklarar hur en topografisk karta är uppbyggd.
Foto: Anneli Björkman

SciFest är en bred vetenskapsfestival med workshops, shower, tävlingar, forskarträffar och föredrag inom alla olika vetenskapsområden. Tanken är att nyfikna i alla åldrar ska upptäcka forskning och få prova på hur den kan användas. Delar med sig av sina kunskaper gör skolor, universitet, företag och organisationer. Besökare är dels skolklasser och dels allmänheten som har en egen dag under lördagen.

Programmet är brett. Till exempel finns möjlighet att lära sig mer om världens djuphav, som är mindre utforskade än månen. Eller varför inte prova på jobbet som chipsproducent i ett spel där skadedjur och väder skapar utmaningar för dina raps- och potatisodlingar? Det finns också möjlighet att undersöka dina egna rörelsemönster med GPS och tillsammans med forskare fundera över hur turism påverkar olika populära besöksmål.

Torsdag och fredag är vikta för förbokade skolklasser. Förhoppningen är att eleverna ska kunna hitta något som intresserar dem och att de ska få en positiv bild av vad forskning är. Ett mål är också att ge lärare nya idéer för undervisning och lärande.

Lördag den 9 mars är det öppet för allmänheten. Ett spännande och inspirerande program och massor med prova-på-aktiviteter inom flera forskningsområden väntar på alla nyfikna.

SciFests öppettider för allmänheten:
Lördagen den 9 mars kl 9-16, Fyrishovs multihallar, Idrottsgatan 2, Uppsala. Fritt inträde!

Läs mer

Hela programmet för SciFest

Ljusmysterier på SciFest

De gräver tillsammans i det förflutna

Linda Koffmar

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevFÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin