Allergisk stimulans aktiverar förstadieceller till mastceller

På bilden ses en förstadiecell till mastcell före och efter immunologisk stimulering. Före stimuleringen färgas cellen med ett fluorescerande ämne som sedan frisätts till omgivningen.

På bilden ses en förstadiecell till mastcell före och efter immunologisk stimulering. Före stimuleringen färgas cellen med ett fluorescerande ämne som sedan frisätts till omgivningen.

Förstadieceller till mastceller orsakar inte bara ökningen av mogna mastceller vid inflammatoriska tillstånd, utan de spelar en aktiv roll vid sjukdomar som exempelvis astma. Det visar en ny studie gjord av forskare i immunologi, som publiceras i Journal of Allergy and Clinical Immunology.


Studien betonar också att förstadieceller överlag kan spela en aktiv roll vid inflammation och utmanar den rådande idén om att det endast är mogna immunceller som verkar vid immunologiska reaktioner.

– Vi har visat att förstadieceller till mastceller aktiveras immunologiskt när de utsätts för allergisk stimulering. De kan producera cytokinet IL-13, som bidrar till astma, säger Erika Mendez-Enriquez, forskare i immunologi vid Uppsala universitet.

Mastceller är sällsynta immunceller som finns i vävnader som befinner sig kontakt med den yttre miljön, som lungorna och huden. Till skillnad från andra immunceller utvecklas mastceller från förstadieceller som transporterats ut i vävnaderna via blodet.

Spelar en skadlig roll

Mastceller spelar en skadlig roll vid utvecklingen av astma och allergier genom att de har en receptor som binder antikroppen IgE, den huvudsakliga antikroppstypen som orsakar allergiska reaktioner. Mastceller blir aktiverade då IgE som är bundet till IgE-receptorerna binder till allergener och då frisätter ämnen som bidrar till de fysiologiska reaktionerna, till exempel att luftrören dras åt vid allergisk astma.

Förstadieceller till mastceller är extremt sällsynta hos friska individer men ökar i antal vid inflammation. Därefter mognar förstadiecellerna ut till mastceller. Det är väl dokumenterat att det sker en ökning av mastceller vid många typer av inflammatoriska sjukdomar.

– I våra tidigare studier har vi sett att vid akut inflammation är det förstadiecellerna till mastceller som dominerar i antal framför de mogna mastcellerna. Förstadiecellerna till mastceller i både mus och människa har också IgE-receptorer. Därför undrade vi om förstadiecellerna till mastceller också kan aktiveras av allergisk stimuleras och i vår nya studie har vi lyckats bekräfta detta. Framöver kommer vi undersöka om och hur olika typer av astmabehandling påverkar förstadiecellerna till mastceller, säger Jenny Hallgren Martinsson, universitetslektor i immunologi vid Uppsala universitet som har lett studien.

Elin Bäckström

Publikation


Erika Méndez-Enríquez, et al (2021) ; IgE cross-linking induces activation of human and mouse mast cell progenitors, The Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI),https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)01359-2/fulltext, DOI: 10.1016/j.jaci.2021.08.019

 

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevFÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin