Vetenskapsfestivalen SciFest ställs in i år

Det är omöjligt att genomföra ett smittskyddssäkertevent med SciFest-känsla under rådande omständigheter. Bild från SciFest i mars 2017.

Det är omöjligt att genomföra ett smittskyddssäkertevent med SciFest-känsla under rådande omständigheter. Bild från SciFest i mars 2017.

Uppsala universitet och SLU ställer in vetenskapsfestivalen SciFest i mars. SciFest är ett myller av nyfikna besökare och entusiastiska forskare. Det är ett smörgårdsbord av upplevelser. En arena för frågor och diskussion. SciFest-teamet bedömer att det är omöjligt att genomföra ett smittskyddssäkertevent med SciFest-känsla under rådande omständigheter.


Katarina Holmborn Garpenstrand, projektledare för
SciFest. Foto: David Naylor

– Det var verkligen ett tråkigt beslut att ta. Särskilt som intresset från forskarna var så stort i år! Och vi dessutom hade tänkt satsa extra på 10-årsjubileet, säger Katarina Holmborn Garpenstrand, projektledare för SciFest.

SciFest har genomförts sedan 2012. Förra året var det digitalt och nådde nya målgrupper i hela landet. Tidigt i höstas tog SciFest-teamet beslutet att satsa helt på det fysiska eventet på Fyrishov som ändå är SciFests kärna. Men sedan dess har smittoläget förändrats.

– Vi har undersökt många möjligheter att följa restriktionerna och skapa ett säkert och bra SciFest. Men i slutändan var det inte något av alternativen som vi tyckte fungerade, säger Katarina Holmborn Garpenstrand.

Många spännande anmälda aktiviteter

SciFest-teamet ville att det verkligen skulle bli ett attraktivt event som inte skulle kännas för begränsat för besökare och utställare. Wow-känslan är viktig! Dessutom är det förstås helt centralt att det är och känns tryggt för alla, utställare som besökare.

– Nu hoppas vi att alla som ville vara med i år anmäler sig till SciFest 2023. Vi hade många spännande anmälda aktiviteter på SLU, flera nya som inte har varit med tidigare , säger Anna Lundmark, ansvarig för SciFest på SLU. 

Förhoppningsvis är smittoläget bättre i mars.

– Men SciFest är ett stort event som tar tid att rigga. Det går inte att vara öppen för alla möjligheter för länge. Nu hoppas vi att alla som ville vara med i år anmäler sig till SciFest 2023, säger Katarina Holmborn Garpenstrand.

Annica Hulth

Vetenskapsfestivalen SciFest


SciFest är en vetenskapsfestival med ett brett utbud av workshops, shower, tävlingar, forskarträffar och föredrag. Det första SciFest ägde rum 2012 i regi av Uppsala universitet. Från och med år 2020 samarrangeras SciFest av Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.  

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin