Uppsala universitet bjuder in till Kulturnatten

Blir det knölvalen som röstas fram till vinnare i år när Evolutionsmuséet bjuder in till valvaka?

Blir det knölvalen som röstas fram till vinnare i år när Evolutionsmuséet bjuder in till valvaka?

Spännande föreläsningar, utgrävningar hos Uppsalas främsta kändisar och valvaka som inte riktigt är vad man tror – det finns mängder av anledningar att besöka Uppsala universitet under Kulturnatten 10 september.


Svårt att sålla bland evenemangen på Kulturnatten? Här hittar du ett urval av alla programpunkter som anordnas av Uppsala universitet.  

11.00, 13.00, 15.00, 17.00 Hemma hos Rudbeck och Linné, Linneträdgården 

I september genomför arkeologer utgrävningar i delar av Olof Rudbecks och Carl von Linnés uthuslängor med tillhörande gårdsplan i Linnéträdgården. Vad har de hittat för spännande? Följ med på visning av utgrävningarna. 

15.15-16.45 Från idiot till medmänniska, Humanistiska teatern

Synen på funktionsnedsättningar och rädslan för svaghet har skiftat mellan olika kulturer och tider. Barry Karlsson, legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi, föreläser om hur man har bemött intellektuella funktionsnedsättningar genom tiderna.

18.00-19.00 Skör demokrati, Fyriskällan

Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet föreläser om boken ”Skör demokrati – det öppna samhällets motkrafter i svensk offentlig debatt, kultur och forskning” (redaktörer Sten Widmalm och Thomas Persson), och talar om forskningsresultat från projektet ”Det öppna samhället”.

18.00-22.00. Valvaka på Evolutionsmuseet 

Kan du inte få nog av val? Alternativ valinformation hittar du på Evolutionsmuseet Zoologi där du också kan rösta på din favoritval. Kommer narvalen att fortsätta regera även nästa mandatperiod?

19.00-19.20 Årets Disapristagare, entréhallen Carolina Rediviva

På Kulturnatten får du veta vem som vinner Disapriset som årligen delas ut för att främja populärvetenskapligt författande. Vinnaren koras av rektor Anders Hagfeldt. Ceremonin avslutas med föreläsning av pristagaren.

20.00-21.00 Megalomani i musiken, sal IX Universitetshuset 

Hur låter det när kompositörer med överdriven självkänsla och ”vansinniga” ambitioner skriver musik? Följ med då Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap och mångfaldigt prisbelönad folkbildare, föresläser om musikaliska genier och narcissister och låter oss höra deras musik. Gunnar Birgegård, professor i medicin, ger en kort inledning om den moderna synen på begreppet megalomani. 

Läs mer om alla evenemang under Kulturnatten i Uppsala universitets kalendarie.

Sandra Gunnarsson

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin