Olika åsikter – en väg till kunskap

porträtt av Folke i en trappa.

Huvudbudskapet i boken är att vi kan öka vår förmåga att betrakta åsikterna utifrån och undvika att betrakta dem som sanningar. Foto: Mikael Wallerstedt

I dagens polariserade debattklimat är det lätt att fastna i sina åsikter och då är risken stor att samtalet inte leder någonstans. Men det går att hitta ett annat, mer prövande förhållningssätt, berättar Folke Tersman i Forskarpodden.

Lyssna på avsnittet: Olika åsikter – en väg till kunskap

Folke Tersman är professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Han har skrivit en bok om åsikter och kunskap tillsammans med läkaren och författaren Stefan Einhorn. Huvudbudskapet i boken är att vi kan öka vår förmåga att betrakta åsikterna utifrån och undvika att betrakta dem som sanningar.

– Det har visat sig vara ett mycket effektivare sätt att få igång ett bra samtal. Jag tror att det som då kommuniceras är att vi sitter så att säga i samma båt. Vi ska tillsammans komma fram till hur det ligger till på något område och då blir inte prestigekänslorna lika aktualiserade, säger Folke Tersman.

Annica Hulth

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevFÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin