Emma Tysk Årets Uppsalastudent 2018

20 november 2018

Årets Uppsalastudent Emma Tysk i mitten, med prorektor Anders Malmberg och finansmannen Anders Wall.

Årets Uppsalastudent läser på civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi, driver ett eget företag som arbetar med grafisk design och brinner för jämställdhetsfrågor inom it-branschen.

Utmärkelsen Årets Uppsalastudent delas ut av Anders Walls stiftelse. Enligt stadgarna kan priset delas ut till en person som utvecklat entreprenörskap med anknytning till sin utbildning eller en person som utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid universitetet, deltagit i kår och/eller nationsliv eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter.

– Det är jättekul att få priset. Framför allt är det en stor ära. För mig är det ett kvitto på att det jag gjort spelar roll och det ger nya krafter för framtiden, säger Emma Tysk.

I likhet med många tidigare pristagare är Emma Tysk en student med många järn i elden. Parallellt med studierna arbetar hon dels med det egna företaget och dels som konsult för TV4. Som brand manager på ett nystartat it-bolag har hon arbetat med att rekrytera en bredare mångfald till företaget.

Hennes engagemang för jämställdhet inom it-branschen är stort och genom föreläsningar på skolor och via sociala medier vill hon bryta de negativa stereotyper som finns associerade med programmeringsyrken. Målet är ett större nätverk med studenter och kvinnor inom branschen som kan resa runt och föreläsa och fungera som förebilder för tjejer. Tidigare i år prisades hon också av företaget Microsoft för sitt arbete med att locka unga kvinnor till branschen.

– För att kunna bygga system för en bred målgrupp behövs mångfald i perspektiv. Flera undersökningar visar också att de företag som lyckats bäst är just de som jobbar med mångfald. Det gynnar oss alla att värdera det!

Anders Wall delar ut priset till Emma Tysk Anders Wallföreläsningen, tillsammans med rektor Eva Åkesson.
Foto: Danish Saroee

Tidigare såg Emma Tysk en karriär på något stort it-företag framför sig. Nu är hon mer inne på att driva eget. Kanske ett företag som hjälper organisationer att genomföra digitaliseringsprocesser. Där är det många som behöver hjälp idag.

Vad har du för tips till studenter som också vill hinna med mycket under studietiden?
– Framför allt annat: var snäll mot dig själv. Du kan inte göra allt samtidigt och du kan inte klara alla tentor. Säg nej ibland. Det som hjälpt mig under stressade perioder är att faktiskt se plugget som arbete, att sitta 8–17. Men sitt inte hemma. Sitt i skolan eller på ett café, hemma ska du vara ledig.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor och delades ut vid Anders Wall-föreläsningen i universitetsaulan den 20 november.

Läs mer om utmärkelsen Årets Uppsalastudent

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevSenast uppdaterad: 2022-06-02