Årets alumn Sofia Wadensjö Karén vill sprida kunskap med god journalistik

Porträtt av Sofia Wadensjö Karén.

Sofia Wadensjö Karén har gjort en strålande karriär inom journalistiken, men det var inte det hon planerade när hon kom till Uppsala från Karlstad som student år 1988.

Sofia Wadensjö Karén är vd på Utbildningsradion och var tidigare chefredaktör på tidningen Vi. Hon brinner för uppdraget att sprida kunskap genom god journalistik – en resa som började med humanistiska studier och nationsliv i Uppsala. Den 19 mars tar hon emot utmärkelsen Årets alumn 2018.

Sofia Wadensjö Karén är glad och stolt över att ha blivit utsedd till Årets alumn 2018 vid Uppsala universitet, och samtidigt överraskad över att det blev just hon ” av alla människor som passerar Uppsala”.
Den 19 mars blir det prisceremoni och föreläsning i Humanistiska teatern.
– Jag tycker att det är så härligt att ha ett band kvar till Uppsala och Värmlands nation och nu får jag ytterligare ett band tillbaka till studietiden.
Vi träffas på Utbildningsradion, i ett ganska nybyggt hus mitt mellan Sveriges radio och SVT. Här arbetar kring 230 personer med att producera radio- och teveprogram. De sitter i grupper i ett öppet kontorslandskap, omgivna av stora whiteboardtavlor där arbetet planeras.

En kreativ arbetsplats, som hade genomgått en stor omorganisation när Sofia Wadensjö Karén tillträdde i maj 2018. Då hade hon arbetat sju år som chefredaktör för tidningen Vi och VD för Vi Media AB.
Vad är din drivkraft i arbetet?
– Själva uppdraget som UR har är att göra skillnad i människors lärande genom att gifta ihop journalistik och pedagogik. Det är ett helt unikt uppdrag i dessa tider, då det blir allt viktigare att till exempel kunna skilja på fakta och propaganda, säger Sofia Wadensjö Karén.
– Det är fantastiskt att vara på ett ställe som har möjlighet att bidra med kunskap och lärande till vårt samhälles alla olika målgrupper. Och eftersom många lärare visar våra program i klassrummen, bryter vi dessutom igenom filterbubblorna på ett sätt som annan journalistik inte kan göra. Det är en helt unik möjlighet.

När vi träffas har hon precis avslutat ett stort arbete med att ta fram en strategi för UR från 2020 och framåt. I stort går det ut på att UR ska bidra till att lösa samhällsutmaningar, utgå från en digital mediekonsumtion samt stärka sin särart. Det innebär att man först måste identifiera olika samhällsutmaningar, för att sedan tänka ut vilka målgrupper som behöver nås och vilken effekt man vill åt.
– Egentligen har vi även tidigare jobbat så men aldrig formaliserat det. En samhällsutmaning kan till exempel vara att pojkar läser mindre, en annan att många äldre är dåliga på källkritik.
Men UR har som uppdrag att nå hela Sverige – inte bara barn i skolan.
– Alla ska kunna spegla sig i vårt programutbud. Det är en stor uppgift, men en oerhört viktig sådan i en tid då polariseringen ökar.

Att nå ut till allmänheten är en utmaning, eftersom UR inte har någon egen kanal utan sänder i SVT och SR.
– I en värld där allt är digitaliserat och man själv väljer program behöver vi jobba på att uppfattas som en digital kanal. Att man går in på UR Play när man vill lära sig någonting. Precis så som folk har börjat gå in och söka på Kunskapskanalen. Där har vi en resa att göra.
Var det stor skillnad att komma hit från tidningen Vi?
– På vissa sätt, ja. Det här är ju en större arbetsplats och dessutom ett public service-företag, vilket är en stor skillnad. Men samtidigt står folkbildningen i centrum på båda ställena – och journalistiken. På så vis påminner båda arbetsplatserna mycket om varandra.

Sofia Wadensjö Karén har gjort en strålande karriär inom journalistiken, men det var inte det hon planerade när hon kom till Uppsala från Karlstad som student år 1988.
– Jag har alltid velat skriva och bestämde mig som väldigt ung för att inte bli journalist, för då trodde jag att jag skulle döda lusten till skrivandet, säger hon med ett skratt. Jag ville bli författare och pluggade svenska, litteraturvetenskap, retorik och italienska. Jag läste bara på lust.
Först senare kom funderingarna kring vad utbildningen skulle användas till, och Sofia kompletterade med en ettårig journalistutbildning. Så hon blev journalist trots allt.

Studietiden i Uppsala minns hon med glädje – alla vänner hon lärde känna och festerna på Värmlands nation.
– Uppsalatiden var jättehärlig och jag har haft svårt att släppa taget om Uppsala och Värmlands nation. Så jag sitter fortfarande med i redaktionen för Värmlands nations skriftserie sedan 1992, även om det är svårt att hinna komma på möten.
Bland alla goda minnen minns hon också en del jobbiga stunder som ung student.
– Jag minns att jag pratade med min brorsa om att det kändes tungt ibland, men att alla andra verkade vara så lyckliga. Då sade han att så är det för alla. Det är en tid i livet då det är viktigt att höra till, vara med och prestera, och i det finns ju en del press. Men nationslivet i Uppsala, och allt som hör till det, gör ju studenttiden till något helt unikt.

Än idag har hon nära kontakt med vännerna från Uppsalatiden. De flesta av hennes nära vänner har hon faktiskt lärt känna i Uppsala på Värmlands nation. På så sätt kan åren i Uppsala prägla en för livet, menar Sofia Wadensjö Karén.
– Det akademiska förhållningssättet präglar en också, även om man går ifrån det i yrkeslivet så har man det med sig som en grund. Det är en vana att ta till sig mycket information och att strukturera, men också en mental trygghet och tillhörighet.
När hennes dotter nu ska välja universitet har Uppsala kommit upp som ett självklart val, trots att hon själv inte har varit så mycket i staden.
– Hon har väl märkt, utan att jag har behövt säga det, att det var en viktig tid i mitt liv.

---

Fakta – Sofia Wadensjö Karén

Karriär i korthet: Fil kand i litteraturvetenskap och svenska 1994, journalistexamen vid Stockholms universitet. Hon har arbetat på Laholms Tidning, Tidningen Södermalm och på Aftonbladet. Chefredaktör för tidskriften Vi och vd för Vi Media AB under åren 2011 och 2018. Från 2018 vd för Utbildningsradion. Styrelseordförande i samarbetsorganisationen Utgivarna.
På fritiden: Rider, sjunger och är med min familj och med mina vänner. Jobbar i trädgården.
Dold talang: Är en fena på att få amaryllisar att blomma – om och om igen.
Senast lästa bok: ”De dubbelt så bra” av Bengt Ohlsson.
Favoritnation: Värmlands nation.
Gör mig arg: Människor som ljuger och har dålig moral.
Gör mig glad: Privat är det genuin omtanke och i arbetslivet resultat.

Läs mer:

Prisceremoni och föreläsning med Årets alumn 2018 - Sofia Wadensjö Karén

Sofia Wadensjö Karén blir Årets alumn 2018

Årets alumn vid Uppsala universitet

22 januari 2019

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev




Senast uppdaterad: 2022-12-22