Avknoppningsbolag i samarbete för att kombinera ny solcellsteknik och dynamiska glas

30 januari 2019

En kvinna och en man tittar på solceller i dynamiska glas.

Peafowl Solar Power och ChromoGenics testar solceller i dynamiska glas.

Det nystartade bolaget Peafowl Solar Power och det börsnoterade bolaget ChromoGenics inleder samarbete för att testa om en ny patenterad solcellsteknik kan driva dynamiska i smarta fönster. Båda företagen är avknoppningar från forskning vid Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet.

Under 2019 kommer Uppsalabolaget ChromoGenics att testa om deras dynamiska glas kan drivas med högtransparenta solceller. De patenterade cellerna har utvecklats av Peafowl Solar Power, som grundades 2018 av forskare vid institutionen för kemi-Ångström, Uppsala universitet. ChromoGenics fönster reglerar genomsläpp av värme och ljus och kan bidra till en kostnadsbesparing för uppvärmning och kylning på upp till 50 procent. Även ChromoGenics är ett bolag med rötterna i forskning vid Ångströmlaboratoriet och grundades 2003.

Kombinationen av dynamiskt glas och solceller eliminerar behovet av extern strömförsörjning vilket skulle sänka installationskostnaderna betydligt samt även öka flexibiliteten för var fönstren kan placeras i en byggnad.

Jacinto Sá är universitetslektor vid institutionen för kemi-Ångström och grundare samt vd på Peafowl Solar Power. Han ser mycket fram emot samarbetet med Chromogenics.

– Det är en fantastisk möjlighet för oss att arbeta ihop med ett företag som ChromoGenics som har direkt erfarenhet av att skala upp från forskning till industriell produktion. Vi är väldigt ivriga att se hur vår cell presterar när den driver en riktig produkt under verkliga förhållanden, säger han

Cellen som har utvecklats av Peafowl Solar Power kan kombineras med olika material och göras i vilken färg eller grad av transparens som helst.

– Det finns ett antal semi-transparenta solceller på marknaden men hittills har ingen av dem kunnat möta de höga krav på transparens som vårt dynamisk glas ställer. Vi ser fram emot att undersöka om det går att kombinera våra teknologier och ta fram en helt unik produkt med stor marknadspotential, säger Greger Gregard, medgrundare och utvecklingschef på ChromoGenics.

Grundarna av Peafowl Solar Power AB har fått stöd i den tidiga affärsutvecklingen från UU Innovation och fick 2018 ta emot utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt för hög innovationspotential samt för att ha fått extern finansering som ytterligare stärkt utvecklingsmöjligheterna. Bolaget har fått en investering från det europeiska konsortiet EIT InnoEnergy.

ChromoGenics AB är noterat på Nasdaq First North och har sedan bolagsstarten Uppsala universitets holdingbolag, UU Holding, som delägare.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevSenast uppdaterad: 2022-06-02