Cancerforskare listas som supertalang

16 maj 2019

Sara Mangsbo grundade ett bolag 2014 med bas i forskningen om immunterapier mot cancer.

Cancerforskaren Sara Mangsbo har utsetts till en av de främsta av 101 supertalanger som listats av Veckans Affärer. Hon forskar om immunterapier mot cancer och är samtidigt en entreprenör, som både har startat och sålt bolag.

För tolfte året har Veckans Affärer utsett 101 supertalanger och på första plats bland entreprenörerna kommer Sara Mangsbo.
– Det känns överväldigande och inspirerande. Det är en möjlighet att synliggöra både det vi gör på universitetet och vad som kan komma ut ur det.
Hon är forskare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap. 2014 grundade hon bolaget Immuneed tillsammans med sin dåvarande chef Thomas Tötterman och doktoranden Erika Fletcher, med bas i forskningen om immunterapier mot cancer.

Bolag med två verksamheter

Bolaget startades med två verksamheter, en tjänst för utvärdering av läkemedelskandidater och ett vaccinprojekt för behandling av prostatacancer. I fjol såldes vaccinbolaget till norska Ultimovacs. Sara Mangsbo arbetar vidare med vaccinprojektet och servicebolaget har nu ett starkt fokus på att utvärdera oväntade svar på bioläkemedel innan de når människor.
I dag är hon utvecklingschef på det avknoppade bolaget, samt sitter i styrelsen i det ursprungliga bolaget. Dessutom leder hon en forskargrupp på tio personer vid Uppsala universitet. Just nu arbetar de med ett projekt inom immunonkologi, som hon hoppas kan bli en ny terapi som kan gå in i kliniska prövningar.
– Det är ett projekt på SciLifeLabs plattform för ”Drug Discovery and Development” som jag driver tillsammans med  Helena Persson som leder plattformen kring antikroppsutveckling. Projektet har hållit på i 2,5 år och vi hoppas kunna bidra till att få fram en produkt på marknaden.

Vägen mot entreprenörskap

Vägen till att bli entreprenör började för sju år sedan. Hon ville ge forskningen en ny dimension med entreprenörskap och fick hjälp på vägen.
– Dels fick jag tidigt som forskare en mentor via mentorsprogrammet Mentor4Research, som då drevs av IVA. Dels gav Uppsala Bio mig en chans att få coachning och finansiering från Vinnovas innovationsprogram BioX. Så jag har fått mycket hjälp från olika innovationsinitiativ från universitetets samarbetspartners.
Hur kommer det sig att du stannat kvar vid universitetet och fortsatt att kombinera forskning och entreprenörskap?
– För mig har det varit en insikt som kommit med tiden. Jag får så oerhört mycket idéer och kreativitet här vid universitetet och får dessutom möjligheten att driva fram företag. Det är svårt att hitta en bättre arbetsplats för att göra just det.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev




Senast uppdaterad: 2022-12-22