Hjärnäpplet till Helena Danielson

18 juni 2019

Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring, Hjärnäpplet, tilldelas i år Helena Danielson, professor i biokemi.

– Helena Danielson är en värdig mottagare av Hjärnäpplet. Hon visar att det går att kombinera forskningsbaserat entreprenörskap av högsta kvalitet med akademiskt ledarskap och kollegialt ansvarstagande, säger prorektor Anders Malmberg, ordförande i priskommittén.

Motiveringen lyder:

Helena Danielson, professor i biokemi.
Foto: Mikael Wallerstedt

”Helena Danielson har under sin karriär kombinerat excellent forskning och akademiskt ledarskap med entreprenörskap och deltagande i den vidare innovationsmiljön i Uppsala. Hon påvisar med sin verksamhet de synergier som finns mellan forskning och innovationsutveckling. 

Professor Danielson har sedan mitten på 1990-talet samverkat med industrin i olika projekt, exemplifierat av ett långvarigt samarbete med GE Healthcare inom läkemedelstillämpningar och applikationer för biosensorteknologin SPR (surface plasmon resonance). Det arbetet bidrog till bildandet av bolaget Beactica AB år 2006. Hon har här tillsammans med sitt team utvecklat en patentskyddad metodplattform för effektiv identifiering och utveckling av mekanistiskt definierade läkemedelskandidater. Med användandet av denna plattform har nu Beactica AB även egna läkemedelskandidater under utveckling, så som LSD1 (Lysine-specific demethylase 1). 

Samtidigt som utveckling av bolag och läkemedelskandidater sker har professor Danielson fortsatt att utveckla sin forskning och kontakterna med studenter och forskargrupper inom Uppsala universitet. Hon medverkar även aktivt i innovationsmiljön och bidrar därmed till att utveckla förutsättningarna för Life Science-branschen i Uppsala och Stockholm. ”

 

Läs mer om Hjärnäpplet.

 

 

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevSenast uppdaterad: 2022-06-02