Emma Frans blir Årets alumn 2019

7 oktober 2019

Emma Frans

Utmärkelsen Årets alumn tilldelas i år forskaren, författaren, folkbildaren och vetenskapsskribenten Emma Frans för hennes ”oförtrutna arbete för att öka motståndskraften mot missvisande fakta och falska nyheter”.

Varje år delar Uppsala universitet ut utmärkelsen Årets alumn till en tidigare student som gjort ”framstående insatser inom sin karriär eller utfört något annat värt att uppmärksamma”. I år går utmärkelsen till Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, författare, folkbildare, föreläsare och vetenskapsskribent.

– Jag är mycket glad för utmärkelsen och för att bli uppmärksammad av Uppsala universitet. Det är ju vid Uppsala universitet allt började. Det är där jag lagt grunden för min karriär, säger Emma Frans. Utbildningen i Uppsala gav mig en bra och bred grund att stå på. Det har jag stor nytta av idag när jag ska orientera mig inom många olika områden.

Emma Frans studerade biomedicin vid Uppsala universitet där hon även tog sin medicine magisterexamen år 2006. Hon disputerade i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet 2013.

– Jag är ju Uppsalabo fortfarande och jag har alltid gillat Uppsala och Uppsala universitet. Så vem vet? Utmärkelsen Årets alumn kanske är början på en ny kontakt och samverkan med Uppsala universitet!

I dag är Emma Frans, förutom forskare, också författare och vetenskapsskribent. 2017 fick hon Stora journalistpriset i kategorin "Årets röst” med motiveringen: "För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter". Samma år utsågs hon till Årets folkbildare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning, en utmärkelse hon också tilldelades av Studieförbundet Vuxenskolan 2019 för sitt arbete mot desinformation och faktaresistens.

Emma Frans skriver i Svenska Dagbladets artikelserie ”Vetenskapskollen” om aktuella ämnen och påståenden ur ett vetenskapligt perspektiv. År 2018 knöts hon till SVT som vetenskapsexpert i SVT Nyheter Online och samma år utsågs hon till demokratiambassadör av regeringen – ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige.

Ur motiveringen för utmärkelsen Årets alumn 2019:
”Emma Frans når långt utanför den akademiska världen och har funnit sin nisch genom att tala enkelt, tydligt, lättförståeligt och underhållande om vitt skilda områden, men alltid på vetenskaplig grund. Hon är en modern folkbildare som navigerar smidigt mellan traditionell media, publika framträdanden och sociala medier. Hon verkar för att stärka vetenskapens ställning i den offentliga debatten och människors förmåga att hantera den stora mängden information och påståenden som alltid finns omkring oss. Hon driver kampen mot ryktesspridning genom att framhålla vetenskapens ställning och ett källkritiskt förhållningssätt. Emma Frans är en god förebild för studenter genom att oförtrutet arbeta för att öka motståndskraften mot missvisande fakta och falska nyheter.”

Priset delas ut den 3 mars 2020 i samband med en föreläsning av Emma Frans i Universitetshuset i Uppsala.

Alla är välkomna att komma och lyssna då! Men vill du veta mer om Emma Frans innan dess: Lyssna på hennes sommarprogram i P1 från 13 juli 2019

Läs intervju med Emma Frans: Emma Frans granskar mediebilden av världen

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev
Senast uppdaterad: 2022-12-22