Framtidens hållbara batterier

FORSKARPODDEN

25 mars 2020

När vi behöver ställa om till ett fossilfritt samhälle kommer energilagring att vara en vital komponent. Elbilar är ett exempel.

Intresset för batteriforskning ökar i Sverige och i hela världen. Batterier är en viktig pusselbit för att ställa om till förnybar energi, men det finns mycket kvar att utveckla. Vid Uppsala universitet pågår världsledande forskning och det får vi veta mer om i avsnitt 46 av Forskarpodden.

Lyssna på avsnitt 46: Framtidens hållbara batterier

– Europa har satt ett väldigt tydligt mål som heter "The Green Deal", att vi ska bli den första klimatneutrala kontinenten till 2050. Batterier är en av flera nyckelteknologier för att nå detta mål och det betyder att vi måste öka mängden batterier väldigt, väldigt mycket, säger Kristina Edström.

Hon är professor i oorganisk kemi vid institutionen för kemi - Ångström och koordinator för EU-initiativet BATTERY 2030+. Projektet sammanför akademi och industri för att utveckla nästa generations högeffektiva, hållbara och säkra batterier.

Med oss i studion finns också Daniel Brandell, professor i materialkemi som forskar inom the Ångström Advanced Battery Centre. Även han ser många användningsområden för batterier i framtiden.

– Nu när vi behöver ställa om till ett fossilfritt samhälle kommer energilagring att vara en vital komponent, dels för de saker som vi inte kan koppla in på elnätet, som fordon, och dels för att kunna lagra energi från förnybar produktion, till exempel sol och vind, de dagar solen inte lyser, vinden inte blåser. Då behöver vi energilager, säger Daniel Brandell.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev




Senast uppdaterad: 2022-12-22