Biologisk mångfald gör oss mer motståndskraftiga

FORSKARPODDEN

3 mars 2021

En skog

Ju fler arter och ju mer stabil och komplext ekosystemet är, desto mer motståndskraftigt mot trycket från miljön – till exempel klimatförändringar.

Den biologiska mångfalden minskar i världen. Varför är den så viktig, i naturen och för oss människor? Kan den skydda oss från effekterna av klimatförändringar? Vad kan göras på en politisk nivå för att bevara den biologiska mångfalden? Lyssna på Forskarpodden med forskaren Malgorzata Blicharska, som medverkar i TV-serien "Naturens revansch" ("The Age of Nature").

Lyssna på avsnitt 55: Biodiversity makes us more resilient

Malgorzata Blicharska,
universitetslektor vid institutionen
för geovetenskaper.

Det här avsnittet är på engelska.

Malgorzata Blicharska har forskat mycket i skogen Bialowieza i Polen. Det är en av de äldsta skogarna i Europa och naturen är i gott skick. Ju fler arter och ju mer stabil och komplext ekosystemet är, desto mer motståndskraftigt mot trycket från miljön – till exempel klimatförändringar.

– Problemet är att biologisk mångfald är ett svårt begrepp. Alla känner till klimatförändringar men inte så många känner till biologisk mångfald, säger Malgorzata Blicharska.

Hon är en av forskarna som medverkar i den nya teveserien från BBC  "The Age of Nature" på svenska "Naturens revansch"). Teveserien handlar om människans förhållande till naturen, och hur viktiga ekosystemen och den biologiska mångfalden är för vår överlevnad.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev
Senast uppdaterad: 2022-12-22