Många deltagare på Uptown Tech

17 november 2021

Unga tjejer kring träbord och miniatyrfordon av lego

Besökarna på Uptown Tech fick bland annat testa på att koda Lego-robotar.

Den 13 - 14 november deltog 254 gymnasietjejer på eventet Uptown Tech på Ångströmlaboratoriet. Syftet med helgen var att inspirera och ge besökarna en känsla av hur det är att plugga till ingenjör i Uppsala, och är en del av fakultetens satsning på breddad rekrytering.

Elin Eriksson, projektledare för Uptown Tech.
Foto: Privat

– Vi ville framför allt visa unga tjejer att det finns en möjlig framtid här hos oss och inom ingenjörsyrket, berättar Elin Eriksson, projektledare för eventet.

Eventet som genomfördes för tredje året i rad lockade inte enbart tjejer från närområdet; även en del långväga gäster hade sökt sig till Uppsala och trycket på platserna var högt.

– Vi vet att det finns ett stort intresse att besöka oss och därför ökade vi antalet platser i år. Ändå tog de slut på bara två timmar och därefter följde en lång reservlista.

Helgens program bestod av workshoppar som hölls av de program som höstterminen 2020 hade färre än 25 procent registrerade tjejer. Deltagarna fick också ta del av ett panelsamtal mellan studenter, höra en inspirationsföreläsning av en alumn, samt gå på utbildningsmässa med alla program inom teknik och naturvetenskap. 

– 71 procent av deltagarna anger att de har blivit mer intresserade av att läsa en ingenjörsutbildning efter sitt besök, så Uptown Tech är ett viktigt forum, avslutar Elin Eriksson.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevSenast uppdaterad: 2022-06-02