Vaccin mot cancer öppnar många nya möjligheter
FORSKARPODDEN
24 februari 2022

Tron på cancervaccin har återuppstått under de senaste åren då en ny verktygslåda har kommit till kliniken.
Immunterapi med biologiska läkemedel är en kraftfull metod att bekämpa cancer, vid sidan av cellgifter och operation. Till exempel utvecklas vaccin mot cancer, som sätter igång kroppens eget immunförsvar och kan användas mot flera olika typer av cancer. Sara Mangsbo berättar hur det fungerar i Forskarpodden.
Lyssna på avsnittet: Vaccin mot cancer

institutionen för farmaci vid Uppsala universitet.
Foto: Mikael Wallerstedt
Cancerforskaren och entreprenören Sara Mangsbo befinner sig mitt i den spännande utvecklingen. Vid sidan av forskningen har hon startat tre företag för att forskningsresultaten ska nå ut till kliniken.
– Utmaningen blir att se till att vi förstår hur vi ska använda oss av kombinationen av olika immunterapier på ett smart sätt och att få data i tillräckligt snabb fart så att det ger patienterna något i slutändan, säger hon.
Hon berättar att tron på cancervaccin har återuppstått under de senaste åren.
– Skälet till det är att man har flyttat in en ny verktygslåda in i kliniken som kallas kontrollpunktshämmare. Den verktygslådan hade vi inte på tidigt 2000-tal eller på 90-talet när man provade cancervaccin under en längre tid.
Med den nya tekniken stärks t-cellerna i kroppens eget immunförsvar, så att de kan bekämpa cancern. Det handlar om så kallad terapeutisk vaccinering som kan förlänga överlevnaden hos patienter med spridd cancersjukdom.
Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev
Fler nyheter:
Sök bland alla nyheter från Uppsala universitet