Minnets uppkomst och kampen mot pseudovetenskap

FORSKARPODDEN

10 mars 2022

Porträtt av Dan Larhammar

Dan Larhammar har ägnat mycket tid åt att föra ut forskningsbaserad kunskap och bekämpa desinformation och pseudovetenskap.

Desinformation och pseudovetenskap sprids av många orsaker. I bakgrunden finns ofta kommersiella, ideologiska eller politiska intressen. Forskare har ett viktigt ansvar att reagera och bemöta detta, menar Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiolog och ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien. I Forskarpodden berättar han också om sin forskning om minnets uppkomst.

Lyssna på avsnittet: Pseudovetenskap och minnets uppkomst

Dan Larhammar har ägnat mycket tid åt att föra ut forskningsbaserad kunskap och bekämpa desinformation och pseudovetenskap. När det gäller vaccin mot covid-19 och klimatförändringarna, sprids det till exempel mycket falsk information som är förklädd till vetenskap.

– Det säger en hel del om vilken fantastisk roll vetenskapen har i våra samhällen. Alla vet att det bästa argument man kan lägga fram är det vetenskapliga argumentet. Så därför försöker andra framstå som vetenskapliga genom att hitta på saker som läggs fram med en vetenskaplig jargong, säger Dan Larhammar.

Studerar minnets uppkomst

Som forskare studerar han hjärnans evolution. Hur uppstod till exempel långtidsminnet en gång i tiden? Och kan zebrafiskar lära oss något om hur minnet fungerar? När man förstår det grundläggande maskineriet för minnet kan det leda vidare till mer filosofiska frågor, menar Dan Larhammar.

– När vi väl börjar förstå de där mekanismerna så kan man tänka sig att det tar oss några steg närmare att förstå medvetandet och självmedvetandet. Det är svårt att tänka sig att man kan lista ut hur medvetandet fungerar om vi inte har kläm på hur minnesmekanismerna fungerar.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev




Senast uppdaterad: 2022-12-22