Elly Griffiths föreläser om vår kärlek till brott

24 augusti 2022

Porträtt av Elly Griffiths (Domenica de Rosa) utomhus på en strand.

Domenica de Rosa står bakom författarpseudonymen Elly Griffiths. Hennes deckare har nått stora framgångar såväl i Sverige som internationellt.

Deckare är en populär litterär genre i såväl Sverige som internationellt. Men hur kommer det sig att vi är så förälskade i fiktiva brott? Den frågan ska författaren Elly Griffiths, pseudonym för Domenica de Rosa, prata om vid Adam Helms-föreläsningen i universitetshuset på onsdag kväll den 21 september. Föreläsningen hålls på engelska.

Brittiska författaren Elly Griffiths har rönt stora litterära framgångar. Flera av hennes böcker finns på svenska, men i Sverige är hon mest känd för sin serie om rättsarkeologen Ruth Galloway. Tretton delar av fjorton i den serien är översatta till svenska (del fjorton kom ut 2022 på originalspråket).

Att författaren gillar Uppsala universitet är tydligt i just den trettonde delen i serien, Nattfalkarna. Där skriver hon bland annat att Uppsala universitet är ”mer prestigefyllt än University of Norfolk”. (Även om University of Norfolk är fiktivt, är det mycket troligt att det har en verklig, brittisk förebild.) De flesta böcker har hon skrivit under sitt författarnamn Elly Griffiths, men inte alla.

Elly Griffiths har fått flera priser för sitt författarskap, bland annat Mary Higgins Clark Award och CWA Dagger in the Library Award. Utöver detta har hon en bakgrund i förlagsvärlden. Bland annat arbetade hon som barnboksredaktör på HarperCollins före sin debut som författare.

Arrangeras av Uppsala universitetsbibliotek

En Adam Helms-föreläsning hålls av en framstående person inom den internationella bok- och förlagsbranschen. Föreläsningen arrangeras av Uppsala universitetsbibliotek i samarbete med Svenska Förläggareföreningen.

– I och med att Svenska Förläggareföreningen donerade Adam Helms bokbranschhistoriska samling till universitetsbiblioteket 2019 övertog biblioteket även arrangemanget att hålla en årlig Adam Helms-föreläsning, säger Viveka Stolt, kommunikatör vid universitetsbiblioteket.

En kommitté som består av representanter från Svenska Förläggareföreningen, universitetsbiblioteket och universitetet bestämmer vilka personer som får ge föreläsningen.

Ulrika Hurtig

Adam Helms-föreläsning av Elly Griffiths

Elly Griffiths Adam Helms-föreläsning Murder most lucrative: how we fell in love with crime hålls den 21 september 2022, kl 18-19 i Universitetshuset sal X. Anmälan senast den 16 september via länken här intill.

Adam Helms var ursprungligen dansk. I samband med sitt giftermål på 1930-talet kom han till Stockholm där han började jobba på Bonniers med bokklubben Svalan. År 1971 startade han bokförlaget Trevi, ett förlag med fokus på kvinnliga författare. När han gick bort 1980 lämnade han sin samling böcker om bokmarknad, bokförlag och bokhandel till Svenska Förläggareföreningen. År 2019 donerades Adam Helms bokbranschhistoriska samling, ”bokhandeliana” som han själv kallade den, till Uppsala universitetsbibliotek.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev
Senast uppdaterad: 2022-12-22