Sommarjobb blev startskottet för eget företag
21 februari 2023

Viktoria Engqvists sommarjobb på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet lade grunden för Lea Cares. Under våren 2023 lanserar företaget sin första produkt.
Hon har hittat sina intressen inom biologi och kemi, går igång på utmaningar och att lära nytt. Viktoria Engqvist är apotekarstudenten vid Uppsala universitet som driver företag med produkter för friskare naglar, hud och hår.
Till skillnad från de flesta av sina studiekamrater på Apotekarprogrammet kände sig Viktoria Engqvist hemmastadd i labbmiljön redan från start. Hon hade då redan tillbringat tre somrar i forskningslabb på Ångströmlaboratoriet i Uppsala där hon fått hjälpa till i olika projekt men även fått en del egna småprojekt. Alla rörde kosmetikprodukter av olika slag. Det var hennes pappa, Håkan Engqvist som hjälpt henne få sommarjobbet. Han är professor i tillämpad materialvetenskap och verksam vid Ångströmlaboratoriet, och en stor inspirationskälla för Viktoria Engqvist.
– Det övergripande var att få känna på hur det är att jobba i ett labb rent praktiskt, att få lite inblick i vad man gör i ett forskningslabb, hur man jobbar och hur diskussionerna går, säger Viktoria Engqvist.
En idé blir till
På sommarjobbets tredje år började Viktoria Engqvist undersöka hur man skulle kunna stärka hår, hud och naglar på nya sätt. I fokus för arbetet hamnade kalcium och kisel, två vanliga grundämnen.
– Kalcium och kisel är viktiga ämnen som finns i kroppen och de stärker hud, hår och naglar. Tänk om vi kunde leverera dessa ämnen lokalt, direkt till platsen där man behöver det. Det ville vi testa. Vi valde att börja med naglar och se om vi kunde tillföra ämnena via ett nagellack, berättar Viktoria Engqvist.
Sagt och gjort. Efter många olika typer av tester och mätningar stod det klart att det fungerade. Ämnena kunde verkligen tillföras lokalt till nageln via ett nagellack. Genast uppstod då en ny fråga.
– Vad gör vi nu? När man har gjort alla tester och ser att det fungerar, vill vi göra något av det? Ska vi skapa en produkt? Då kände jag att har man tagit en idé och det funkar så ja, det vill jag göra, berättar Viktoria Engqvist.
Från nagellack till nagelolja
Men hur gör man ett nagellack från grunden? Det visade sig vara svårt. Efter att ha gått ut brett till olika tillverkare i Sverige fick hon så småningom kontakt med ett företag i Jönköping som var intresserade av ett samarbete. Företaget konstaterade dock snabbt att det inte skulle kunna göra ett nagellack, men däremot en nagelolja. För Viktoria Engqvist var det då bara att börja om med testerna. Fungerade det lika bra att leverera ämnena till nageln via en olja som via ett lack? Det visade sig vara fallet.
– Nu har vi en nagelolja som har ett innehåll som dokumenterat stärker inifrån, och det känns jättebra. Det blev inte som jag tänkte i början men det gäller att se nya möjligheter hela tiden och inte fasta i de hjulspår man börjat köra i, menar hon.

Viktoria Engqvist har haft en central roll i framtagningen av produkten men för att ta den hela vägen till marknaden krävs fler krafter. Tillsammans med sin pappa Håkan Engqvist och entreprenören Jenny Lundell har hon startat företaget Lea Cares.
Produktlansering väntar runt hörnet
– Det är skönt att vi är tre personer, ett team, som har olika kompetenser. Både Jenny och min pappa har varit med och startat flera bolag. Marknadsföring, försäljning och att bygga företag är okänd mark för mig men jag lär mig hela tiden och vill bara lära mig mer.
Företagets första produkt ska lanseras under våren och arbetet med förberedelserna är i full gång. Samtidigt finns tankar på nya produkter, och det är här Viktoria Engqvist har sitt hjärta och hon ser stora möjligheter.
– Vi har en stark patenterad teknologi för hur man kan frisätta kalcium och kisel, i form av kalciumsilikat, lokalt till en yta. Först och främst ser vi framför oss fler produkter som kan bidra till friskare naglar, hud och hår men det är fullt möjligt med framtida tillämpningar inom till exempel industrin och medicinteknik.
Koppling mellan studier och företagande
Arbetet med Lea Cares sköter Viktoria Engqvist parallellt med studierna på Apotekarprogrammet, och hon menar att det inte har varit några problem, utan tvärtom något bra.
– Jag hittar alltid kopplingar mellan det jag gör i företaget och min utbildning. Det har varit ett lyft för motivationen. Kurserna bara blir ännu mer intressanta när jag kan applicera mina kunskaper i praktiken.
När Viktoria Engqvist får frågan om entreprenörskap alltid funnits med i hennes framtidsdrömmar så skrattar hon.
– Till för inte så länge sedan kände jag inte till att det fanns ett namn för det jag gör. Men när jag väl förstod vad det innebar så ja, entreprenör det vill jag vara. Det är en titel jag ska ta med mig in i framtiden.
Fakta: Viktoria Engqvist
Ålder:23
Bakgrund: Naturvetenskapligt program på Celsiusskolan i Uppsala
Gör nu: Läser fjärde året på Apotekarprogrammet på Uppsala universitet och driver företaget Lea Cares där hon ansvarar för produktutveckling
Favoritpodd: Lyssnar på minst en podd om dagen, bland annat Alex och Sigge och Ursäkta med Johanna Nordström och Edvin Törnblom
Fritid: Löpning och fotbollstränare i bland annat Tjejbollen i Uppsala.
Har du några tips till den som har en idé hen vill förverkliga, men inte riktigt vet hur?: Jag vill inspirera andra att satsa på sina idéer, särskilt unga tjejer. Det går, om ni vill! Bara våga ta det vidare ett steg och prata med någon om din idé. Min erfarenhet är att man ofta får hjälp.
Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev
Fler nyheter:
Sök bland alla nyheter från Uppsala universitet