200 år av vårsånger vid slottet

8 maj 2023

Kören står och sjunger på slottsgården vid Gunillaklockan

I år var det en extra stor jubileumskör med 120 sångare, både aktiva och tidigare aktiva medlemmar, som hyllade våren vid Gunillaklockan.

För 200 år sedan startade traditionen att sjunga in våren på slottsgården i Uppsala. Det firades av Allmänna Sången, Nordens äldsta akademiska kör, på årets valborgsbal på Uppsala slott.

I år var valborgsbalen extra festlig, eftersom man firade vårhyllningens 200-årsjubileum, berättar en av körsångarna Mica Håll.

– Vi hade en extra stor jubileumskör med 120 sångare, både aktiva och tidigare aktiva medlemmar. I vanliga fall är vi 48, så krävdes en specialrepetition. Det var väldigt kul, en fin kväll!

Det var 1822 som Arrhén von Kapfelmann skrev “Vårsång”, mer känd som “Våren är kommen”, för att framföras i samband med valborgsmässofirandet i slottsbacken år 1823. Så gick det till när körsång blev en självklar del av Uppsalabornas firande av våren.

Firar med bal på slottet

Traditionen togs sedan över av Allmänna sången som sedan många år firar vårens ankomst med en bal på slottet. Klockan 21 sjunger kören vårsånger vid Gunillaklockan och dit är alla Uppsalabor välkomna. I år var det ovanligt många som slöt upp för att lyssna till sånger som ”Våren är kommen” och ”Glad såsom fågeln”.

Sedan 1926 har vårkonserten sänts i Sveriges Radio, så även i år. Foto: Adam Vesterbacka

Som vanligt var alla studentnationer och studentkårer representerade med fanor och standar och curator curatorum (ordförande i Kuratorskonventet) höll tal.

Vad betyder den här traditionen för er i kören?
– Det är väldigt speciellt för oss, dels att vi är en del av en gammal tradition men också att den binder samman olika generationer och sångare med Uppsalabor, säger Mica Håll.

Sedan 1926 har vårkonserten sänts i Sveriges Radio, så även i år. Vårhyllningen sker i samarbete mellan Allmänna Sången, Kuratorskonventet, Uppsala kommun och Sveriges Radio.

Allmänna sången

  • Skandinaviens äldsta akademiska kör, grundad 1830. Kören lade under sina tidiga år grunden för många studenttraditioner som lever än idag i Uppsala.
  • År 1963 omstöptes Allmänna Sången från manskör till en blandad ensemble och har sedan dess utvecklats till en av Sveriges mest ansedda blandkörer.
  • Publiken kan höra Allmänna Sången vid flera konserttillfällen under året, såsom den traditionella vårkonserten eller julkonserten på Uppsala slott.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev
Senast uppdaterad: 2022-12-22