Marin strömkraft testas i Dalälven
7 mars 2013

Efter förberedelser användes en stor lyftkran för att lyfta anläggningen på plats i älven
Nu har Uppsala universitets kraftverk för marin strömkraft sjösatts i Dalälven vid Söderfors. Med hjälp av lyftkran och dykare sattes turbinen, generatorn och fundamentet på plats. – Det här är som ett stort laboratorium för oss. Nu kan vi verifiera tekniken, säger Mats Leijon, professor i elektricitetslära.
Tidigt på torsdagsmorgonen började förberedelserna på landsvägsbron i centrala Söderfors. Innan kraftverket sänktes ned i vattnet med lyftkran skulle dykarna kontrollera sjöbotten.
När allt var klart för sjösättning hade flera journalister och fotografer samlats på bron, tillsammans med nyfikna Söderforsbor.
Arbetet övervakades av professor Mats Leijon och hans doktorander, som har tagit fram den unika tekniken att ta tillvara strömkraft för energiproduktion. Tekniken liknar vindkrafttekniken, med den skillnaden att generatorn måste vara anpassad till vattnets långsamma rörelser.
Egentligen är tekniken tänkt för de stora oceanerna, där tidvattnet kan utnyttjas, men nu testas den i Dalälven.
– Det här är som ett riktigt stort labb för oss. Det finns en kraftstation högre upp och en längre ned längs älven. Vi samarbetar med Vattenfall och Fortum och kan få information om vattenflödet hela tiden, säger Mats Leijon.
Potential i älvarna
Det går att utvinna mer energi ur de svenska älvarna, menar han.
– Även i älvar som är utbyggda finns potential för att använda passiva system. Man skulle kunna öka elproduktionen här i Söderfors.
Anläggningen består av en vertikalaxlad turbin och en generator som via en sjökabel kopplas till en mätstuga på land. Om det går bra finns det planer på att ansöka om ännu ett kraftverk på samma plats, men det ligger längre fram i tiden.
– Först ska vi verifiera tekniken. Vi har gjort olika delexperiment men nu ska vi testa hela systemet. Det är alltid mycket svårare. I den bästa av alla världar stämmer experimenten även i verkligheten och då har vi tagit ett ingenjörsvetenskapligt steg.
Forskningen kring strömkraft har pågått sedan 2001 och det är först nu som det hårda arbetet börjar ge utdelning. Första avhandlingen från gruppen kom i december förra året. I april och i maj kommer två avhandlingar till. Tekniken för strömkraft har redan fått en del internationell uppmärksamhet, berättar Mats Leijon.
– Vi har faktiskt fått erbjudande om att starta en kraftstation i en lagun i Seychellerna, där tidvattnet går upp och ned, och det lät ju lockande!
Men än så länge är det Dalälven som gäller för Mats Leijon och hans doktorander.
Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev
Fler nyheter:
Sök bland alla nyheter från Uppsala universitet