Biologisk ingenjörskonst på SynBioDay

Sabri Jamal, Anders Edlund och Hampus Elofsson, iGEM Uppsala

Sabri Jamal, Anders Edlund och Hampus Elofsson, iGEM Uppsala

Torsdagens SynBioDay på Ångströmlaboratoriet lockade många nyfikna till Siegbahnsalen för debatt och föredrag på temat syntetisk biologi. Bakom arrangemanget stod studenter från iGEM Uppsala som fått medial uppmärksamhet såväl inom som utanför Sverige.


Kön ringlade lång in till Siegbahnsalen där Uppsalastudenterna presenterade sitt tävlingsbidrag till iGEM 2013, en internationell tävling i syntetisk biologi. Det var när de drygt 25 studenterna från främst civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik granskade problemet med global näringsbrist som de fick idén till en hälsofrämjande och genetiskt framställd super-yoghurt.

-Vi ville skapa en nyttigare yoghurt genom genmodifierade bakterier bland annat genom att lägga till nyttiga molekyler som kanske saknas i utvecklingsländer, sade Hampus Elofsson, en av studenterna i iGEM:s ledningsgrupp.  Att producera olika hälsoämnen är ju inte nytt, men just vår kombination av probiotiska bakterier och näringsämnen är ny.

Att någon annan ska lägga beslag på deras tävlingsidé oroade dock inte dem. Tävlingen iGEM handlar mycket om att dela med sig av varandras resultat enligt Sabri Jamal i ledningsgruppen.

-Att ta patent på bidragen strider i viss mån mot IGEM:s koncept om att dela idéer som kan utvecklas och komma till nytta i flera sammanhang, och Hampus Elofsson instämde:

-Vi är med i tävlingen för att vi tycker det är kul och spännande och häftigt att arbeta med det här, och det skulle bara vara kul för oss om vi kunde få fler människor att göra detsamma.

Sammanfogar biologi och ingenjörskonst
Syntetisk biologi beskrivs som ett forskningsområde inom biologi och teknik som kombinerar naturvetenskap och ingenjörskonst. I ett av föredragen berättade Anders Edlund från iGEM Uppsalas ledningsgrupp om framstegen inom framställning av syntetiska livsformer. Nya effektiva och billigare metoder inom bioteknologi och genteknik har tillsammans med ökad standardisering och kunskap gjort att utvecklingen tagit ett stort språng.

-Det här förändrar biologin från att tidigare ha varit ett ganska rörigt nästan mystiskt område till något som mer och mer liknar ingenjörsvetenskapen. Förhoppningsvis får fler ett nytt perspektiv på biologi och dess möjligheter för vetenskap och teknik.

IGEM Uppsala har också lagt ner tid och resurser på en hemsida och etablerat stöd från såväl lokala som internationella sponsorer. I augusti kunde de ses i ett nyhetsinslag på TV4 och häromdagen hamnade deras bild av färgproducerande E coli-bakterier på omslaget till ansedda Nature Reviews Microbiology.

- En av doktoranderna på institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi hade en kontakt på tidskriften som drog i några trådar. Att få se vår bild där var stort, sade lagmedlemmen Pontus Danielsson.

Några fler tillfällen att synliggöra deras arbete hinner de dock inte med. Efter SynBiodagen laddar laget för Europakvalet i iGEM-tävlingen i Lyon den 11-13 oktober.

-Fast det vore roligt om den här dagen blev ett återkommande evenemang som sprider kunskap till allt fler, sade Pontus Danielsson.

Bioetisk debatt viktig
Förutom iGEM:s presentation bjöd SynBioDay på föredrag som hur de revolutionerande livsformer som skapas inom syntetisk biologi påverkar evolutionsforskningen. Dessutom debatterade inbjudna forskare den säkerhetsmässiga och etiska betydelsen genetisk modifiering har för vår föda.  

- Syntetisk biologi kommer att påverka oss alltifrån hur vi utvecklar nya mediciner till hur vi odlar vår mat, sade Sabri Jamal. Forskningen kommer att leda till omfattande förändringar och vi vill sätta igång debatten om vad vi bör göra med vår kunskap. 

Läs mer om iGEMUppsala

Det första världsmästerskapet i syntetisk biologi eller International Genetically Engineered Machine (iGEM) hölls 2004. Tävlingen är öppen för universitetsstudenter där de mest framstående bidragen registreras och sparas  för framtida forskning. Efter kontinentala kvaltävlingar avgörs årets VM i syntetisk biologi i Cambridge, Massachusetts, USA, den 1 - 4 november.

Anneli Björkman

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin