Nu invigs Uppsalas nya fjäll

16 maj 2014

300 ton uppländsk sten i varierande storlek ingår i Uppsalas nya fjäll i Botaniska trädgården.

Efter drygt två års arbete står nu Botaniska trädgårdens nya fjäll klart för invigning. Nu får både Uppsalabor och turister en möjlighet att möta en både spännande och exotisk miljö. Invigningen av fjället är en del av evenemanget Trädgårdsnatt i Linnés Uppsala 17 maj.

Den nya anläggningen har gestaltats av Mats Lindegren som inom trädgårdskretsar är känd bland annat för sina trädgårdsanläggningar i Göteborgs botaniska trädgård. Uppsalas fjäll är en hyllning till naturen och till Upplands geologi. Stenarna är noggrant utvalda i samråd med geologer vid SGU. Inom tre öar av sten visar vi betydelsen av kalkhalt, vatten och jordmån för fjällens växter.

Redan hösten 2012 flyttade 300 ton sten i varierande storlek in i trädgården – det största blocket väger 55 ton. Sedan dess har bäck, damm, gångstråk och odlingsfickor anlagts. Ett hundratal växtarter från de skandinaviska fjällen har med trädgårdsmästarnas hjälp etablerat sig. Bland de arter som blommar nu syns smalviva, axfryle, krypljung och fjällsippa.

Fjället är Uppsala universitets dopgåva till prinsessan Estelle. I samband med invigningen ordnas visningar, försäljning av stenpartiväxter, rådgivning och familjeaktiviteter. Se program för 17 maj.

Fjället invigs lördag 17 maj kl. 15.00. Invigningen är en del av evenemanget Trädgårdsnatt i Linnés Uppsala.
Medverkande: Mats Lindegren, trädgårdsdirektör Mats Block, intendenter och trädgårdsmästare vid Botaniska trädgården.
Musiker: en kvintett från V-Dala Nations spelmanslag

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

Namn
E-postadress
Senast uppdaterad: 2021-04-01