Vinnande uppsalaentreprenörer i Venture Cups regionfinal

8 januari 2016

Vinnare. Uppsalastudenterna Niclas Stjernberg och Erik Englund driver företaget Boardie.

Uppsalabolagen Boardie och Forsnetics blev vinnare i sina respektive tävlingskategorier i regionfinalen i Venture Cup i december. Båda bolagen har koppling till Uppsala universitet. Nu har de chans att ta sig vidare till Sverigefinalen i juni.

Boardie och Forsnetics tävlade i Venture Cup region öst och vann i sina respektive kategorier, ”life science och teknik” respektive ”miljö och energi”. Bolagen belönades med 20 000 kronor vardera och har nu chans att kvala in sig till Venture Cups Sverigefinal i Göteborg den 9 juni i år. Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag.

Boardie utvecklar ett bredare och mer ergonomiskt ankarliftsäte som ger liftanvändare en bekvämare liftupplevelse och skidanläggningen en möjlighet till reklamintäkter. Det är en komplementprodukt till befintliga ankarliftar och monteras över befintliga sittbyglar likt ett skal. Företaget drivs av Erik Englund och Niclas Stjernberg som båda studerar vid Uppsala universitet. Erik Englund utsågs i november till Årets Uppsalastudent och fick ta emot ett stipendium på 100 000 kronor från Anders Walls stiftelse.

Forsnetics har utvecklat en industriell komponent för vattenkraft som utnyttjar magnetiska fält för att bära generatorernas vikt. Produkten ger avsevärt minskade friktionsförluster och lägre kostnader på grund av betydligt ökad tillförlitlighet i stationen. Företaget är en avknoppning från professor Urban Lundins forskning vid Institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet. Med i teamet är också José Pérez-Loya och Johan Abrahamsson, doktorand respektive forskare vid institutionen.

Under resan från idé till bolag har UU Innovation bidragit med affärsutvecklingsstöd till teamen bakom både Boardie och Forsnetics i form av IP-rådgivning, finansiering för att analysera marknad och tekniska aspekter samt vidare kontakter med innovationssystemet i Uppsala. Boardie har genomfört affärsutvecklingsprogrammet UIC Business Lab och nyligen investerade UU Holding i bolaget. Forsnetics deltar i det europeiska innovationsprogrammet KIC InnoEnergy.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevSenast uppdaterad: 2022-06-02