Hjälp forskare se tungans rörelser vid tal
5 oktober 2016

Fabienne Westerberg, gästforskare i lingvistik från Glasgow, demonstrerar utrustning för att kartlägga tungans rörelser vid tal.
Hallå där Fabienne Westerberg, gästdoktorand vid institutionen för lingvistik och filologi, som söker frivilliga personer till forskning om tungans rörelser. Vad handlar det här om?
– Jag forskar om hur tungan rör sig i munnen vid tal. Det är en ganska ny metod som har blivit möjlig genom att använda ultraljud som visar tungan i munnen när man pratar, det gick inte tidigare utan att påverka talet. Det vi hittills har sett av tungans rörelser med hjälp av tekniken är ganska förvirrande, samma mening eller ljud skapas av olika tungrörelser för olika individer. Jag arbetar nu med att se om skillnaden kan bero på olika dialekter, kön, ålder.
Hur går experimentet till?
– Testpersonen får sätta på sig ett headset med en ultraljudssändare under hakan och sedan läsa upp en antal meningar som jag förberett samtidigt som vi filmar både ultraljud, läpprörelser och spelar in ljudet. Headsetet kanske ser lite läskigt ut men det är ganska bekvämt. Experimentet tar cirka 1 timme och man kan välja en inspelningstid som passar en själv.
Hur analyserar du materialet?
– Det är en ganska tidskrävande analys där vi jämför ljudvågorna med de ultrabilder vi har av tungans rörelser i munnen. Vi kan då se hur till exempel ett "k" bildas i munnen.
Hur brukar testpersonerna uppleva experimentet?
– De flesta tycker det är jätteroligt att kunna se sina tungrörelser live på en skärm. De börjar prova att göra olika saker med tungan, rulla den på olika håll, vrida den etc.
Söker du några speciella testpersoner till din forskning?
– Jag söker folk i alla åldrar, över 18 år, som kommer från Uppsala, Stockholm eller Göteborg. Det viktiga är att man har växt upp i staden eller pratar den dialekt som talas där. De som är intresserade får gärna läsa mer på projektets webbsida, där kan man också anmäla sig.
---
Läs mer:
Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev
Fler nyheter:
Sök bland alla nyheter från Uppsala universitet