Bissen Brainwalk äntligen i Uppsala

"Allt jag vet är att det här kommer att bli en fantastisk dag", säger Mathias "Bissen" Larsson.

Lördag 19 november 2016 återvänder Mathias ”Bissen” Larsson till Uppsala, staden där han vann tre SM-guld i bandy och räddades efter en kraftig stroke. Nu inbjuder han Uppsalaborna att göra honom sällskap i en vandring för livet.

– Att äntligen få leda en Bissen Brainwalk genom Uppsala! Det har hela tiden varit min vision, och i november är det dags. Det kommer helt säkert att bli ett känslosamt ögonblick, och framför allt oerhört stort!
Sex år har gått sedan Mathias ”Bissen” Larsson kollapsade på hallgolvet hemma i Köping. Den trefaldige svenske mästaren i bandy kördes i ambulans till Uppsala och Akademiska sjukhuset där läkarna konstaterade en hjärnblödning av dödlig storlek, men avancerad kirurgi och Mathias goda fysik räddade livet på den då 34-årige småbarnspappan.
– Vägen tillbaka var tuff. Jag hade svårt att acceptera att jag som nyss idrottat på elitnivå plötsligt behövde hjälp med allt. Men stödet från familj och vänner, min egen envishet och inte minst en bra relation till sjukvården i Uppsala gav mig kraft att resa mig både fysiskt och psykiskt, berättar Mathias.

En folkrörelse föds

Promenaderna blev snart medelpunkten i Mathias rehabilitering. De första turerna till garageporten blev med tiden allt längre, och inför årsdagen av sin stroke var han redo att vandra den milslånga led runt Köping som han sprungit så många gånger som idrottsman.
– Men jag kände att jag ville göra något mer, och med hjälp av min hustru bjöd jag in nära och kära att göra vandringen tillsammans med mig och samtidigt skänka en slant till den hjärnforskning som räddat mitt liv. Jag hoppades ju att vi skulle bli några stycken, men när jag kom till starten väntade över tusen personer på att göra mig sällskap.
Ingen förutsåg det då, men i samma ögonblick föddes en svensk folkrörelse. Bissen Brainwalk spred sig snabbt över landet, bandysverige gav sitt fullhjärtade stöd, och med Mathias i täten lockade snart vandringarna massor av deltagare. Bidragen växte och 2012 utnämndes Mathias Larsson till Årets insamlare.

Medel till hjärnforskning

– De första åren gav vi pengarna till Hjärnfonden, men jag drömde tidigt om en egen fond för att kunna ge alla pengar oavkortat till forskningen. 2014 gick det i uppfyllelse, vi fick ett 90-konto och har de senaste två åren överlämnat 99 procent av våra insamlade medel direkt till hjärnforskning. Förra året överlämnade vi en miljon kronor, och känslan att kunna ge något tillbaka är direkt fantastisk!
Bissen Brainwalk har till dags dato samlat in fem miljoner kronor till hjärnforskningen och konceptet fortsätter att växa. I dag spelar Bissen All Stars, med flera välkända idrottsprofiler, välgörenhetsmatcher i bandy, Färjestad BK anordnar insamlingar i ishockeysammanhang och Nordea Masters i golf bidrar ekonomiskt. Enligt Mathias Larsson är det bara tiden som begränsar möjligheterna.
– Vi verkar helt ideellt, och trots att det är oerhört inspirerande går vi ständigt på knäna. För att fortsätta utvecklingen behöver vi en medarbetare på heltid. Utmaningen är att anställa utan att ta från de insamlade medlen, så nu letar vi med ljus och lykta efter sponsorer som kan tänka sig att gå in och bidra till lönekostnaden.

En fantastisk dag i Uppsala

Men först är det Uppsala och 19 november som gäller. Arrangemanget utgör starskottet för ett samarbete mellan Bissen Brainwalk, Uppsala universitet och IK Sirius Bandy. Denna första vandring genom Uppsala sker i samband med att Sirius möter IFK Vänersborg på Studenternas IP, och förhoppningen är att så många som möjligt ska ta chansen att göra en insats för forskningen.
– Det här är ett långsiktigt arbete, i min hemstad Köping deltar numera 4 000 personer på vandringarna, och jag hoppas och tror verkligen att Uppsalaborna vill hjälpa oss att hjälpa. Hjärnan och dess funktioner påverkar ju oss alla. Själv har jag åter svårt att gå till följd av en bilolycka 2015, men jag lovar att stå först på startlinjen i Uppsala och gå så långt mina ben bär, tar det stopp får jag väl stå bredvid och heja på. Allt jag vet är att det här kommer att bli en fantastisk dag!

---

Fakta

Bissen Brainwalk i Uppsala
Datum: Lördag19 november 2016
Plats: Studenternas IP
Startavgift: 50 kronor, går oavkortat till hjärnforskning
För: Alla som vill göra en insats för livet, välkomna!

Läs mer

Facebookeventet för Bissen Brainwalk i Uppsala

Bissen Brainwalks webbplats

5 oktober 2016

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

Namn
E-postadress
Senast uppdaterad: 2021-05-31