Han sprider kunskap om runor i USA

Henrik Williams fick en lagtröja av Minnesota Vikings, som tack för sina insatser som runexpert.

Henrik Williams, professor i nordiska språk, har hjälpt proffsfotbollslaget Minnesota Vikings med sin expertkunskap om runor och vikingar. Bland annat har han sett till att det är rätt runor på vikingaskeppet utanför lagets nya stadium i Minneapolis.

Henrik Williams vid runinskriften utanför arenan.

Nyligen kom Henrik Williams hem till Uppsala igen efter en intensiv föreläsningsturné i USA. En av höjdpunkterna var en fotbollsmatch i Minnesota Vikings nya stadium. Henrik Williams har hjälpt laget att granska de runor som pryder vikingaskeppet utanför arenan. Dessutom har han skrivit faktatexter om vikingar i spelprogrammet som delas ut till alla besökare varje match.

– Matchen var otroligt högljudd. Arenan som kostade 1,2 miljarder dollar var fullsatt med 66 800 besökare, berättar Henrik Williams.

Med på matchen var också en delegation från organisationen American Friends of Uppsala University, bland annat Uppsala universitets tidigare rektor Bo Sundqvist och Marianne Andersson, chefsjurist vid UU Innovation.

Stöd till forskningen

Förutom att anlitas som expert har Henrik Williams fått stöd till sin forskning. Minnesota Vikings har skänkt 5 000 dollar till runforskning vid Uppsala universitet genom American Friends of Uppsala University.

I Minneapolis var det ett stort mediapådrag i samband med matchen, med tidningsartiklar och teveinslag om Henrik Williams och runforskningen i Uppsala. Henrik Williams fick en egen matchtröja med numret 16 – som ingen spelare har – från Minnesota Vikings.

Vad har samarbetet med Minnesota Vikings gett dig som forskare?

– Jag har lärt mig mycket. De första gångerna jag åkte till USA besökte jag de stora universiteten som Yale och Harvard och jag har goda akademiska kontakter där, men jag har mer och mer börjat jobba med populärvetenskap. Det finns en okunskap och antiintellektualism som är skrämmande och jag gör vad jag kan för att motarbeta den.

Stipendier till studenter

Henrik Williams har varit på flera föreläsningsturnéer i USA och vid varje föreläsning har han, via American Friends of Uppsala University, samlat in bidrag och donationer. Hittills har det gett ett tillskott på sammanlagt 200 000 kronor till Uppsala Runforum, som är en forskningsnod för runologi och runstudier vid Uppsala universitet.

– Det är ganska lite pengar som kan göra stor skillnad. Vi kommer att inrätta studentstipendier på 10 000 kronor till studenter som vill komma till Uppsala och läsa runologi. Det blir också lättare att finansiera webbsändningar av våra sammankomster, säger Henrik Williams.

Stort intresse i USA

Intresset för runor och runforskning är stort i USA. En av förklaringarna är att det finns många svensk-amerikaner som är nyfikna på sin historia, en annan att det faktiskt finns runstenar i USA som har huggits i modern tid.

– Det finns ett intresse att lära sig mer om dessa stenar och samtidigt kan jag passa på att berätta om alla andra runstenar som finns. Överhuvudtaget är intresset för runor stort utanför vårt land. När jag var i USA som doktorand träffade jag en professor som var runolog och först då förstod jag att det här är något unikt för Sverige, säger Henrik Williams.

Han vill gärna sprida kunskap om runor och skingra de myter som finns om vikingatiden. Det finns mycket att lära om man kan tyda runorna.

– Det finns ingen mänsklig aktivitet som inte har omnämnts i runinskrifter.


---

Fakta:

American Friends of Uppsala University är en icke-vinstdrivande organisation som stöder forskning och utbildning vid Uppsala universitet.

Läs mer:

Forskarprofilen Henrik Williams – runforskare med internationell publik

Uppsala Runforum

5 december 2016

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrevSenast uppdaterad: 2022-06-02